helyi építési szabályzat

2019.02.27. 08:46

Nagyobb területre lehet majd építeni a gyulai külterületeken

A külterületeken gazdálkodók érdekében módosítja helyi építési szabályzatát a közeljövőben a gyulai önkormányzat. A jelenlegi, mindössze háromszázalékos beépítési lehetőség többek számára korlátot jelent, a törvényes keretek között ezen is változtatnának.

Papp Gábor

A gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén dr. Ökrös István önkormányzati képviselő elmondta, a tanyavilágban élő gazdálkodók sérelmezik, hogy mindössze háromszázalékos a beépítési lehetőség.

– Ha egy garázst szeretnének építeni, az sem lehetséges, vagy ha állatot szeretne valaki tartani, ahhoz sem húzhatnak fel új épületet – hangsúlyozta.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a háromszázalékos beépítési százalék felülvizsgálata, megváltoztatása folyamatban van az új helyi építési szabályzat előkészítése során. Arra kérte a képviselőt, hogy tolmácsolja az érintett tanyatulajdonosoknak, hogy az önkormányzat célja, hogy ahol lehet, ott a beépítettségi korlátot felemeljék. Így nagyobb százalékban lehetne beépíteni ezeket a külterületi ingatlanokat.

Béres István főépítész kifejtette, ezzel a kérdéssel már az országos jogszabály módosítása óta foglalkoznak, és többször készítettek anyagot arról, hogy milyen hatása, illetve következménye van a beépítési százalék megnövelésének.

– Alapvetően ketté kell választani a dolgot – tette hozzá. – Az egyik az általános mezőgazdasági területen való beépítési százalék mértéke, a másik pedig a régi zártkertek – vagyis mezőgazdasági kiskertek – övezetében lévő ingatlanoké, amelyek már most sokkal sűrűbben beépítettek. Tipikusan ezeken a területeken kezdődött meg a régi kiskerti gazdálkodás szerszámtárolója helyett a folyamatos tartózkodás vagy az életvitelszerű ottlakás. A város közigazgatási területén nagyobb mértékben a belterületek körül, kisebb mértékben pedig Szanazugban, az Eleki út és a Sarkadi út mentén huszonhat ilyen terület van, amely zártkerti övezet. Ezek felülvizsgálata megtörténik.

Kitért arra, hogy tavaly nyáron a képviselő-testület elhatározta, új rendezési terveket készít a mai jogszabályoknak megfelelő tartalommal, figyelembe véve a város adottságait, lehetőségeit és fejlesztési igényeit. Ez a munka elkezdődött, az adatgyűjtéseken túl vannak, most a szerkezeti terv különböző szakági munkarészei készülnek, amit majd a részletes szabályozás követ. Ezt a tervezési folyamatot a nyár elejére szeretnék befejezni, már tavasszal is lesznek különböző széles körű egyeztetések, és utána elindul a törvény szerinti, többlépcsős államigazgatási és lakossági egyeztetéssorozat.

Terveik szerint év végén szeretnék a képviselő-testület elé terjeszteni az elképzeléseket. Remélik, hogy jövő januárban hatályba léphet az új szabály.

Történelmi okok a háttérben

Béres István kifejtette, az a szomorú helyzet állt elő, hogy a kialakult mezőgazdasági rendszert az 1950–60-as években átalakították, és elvették a tanyáktól azokat a földeket, ahol gazdálkodni lehetett. Nagyon szűk területeken maradtak vissza lakóépületek, illetve gazdasági épületek, így azokon a bővítés nem lehetséges. Próbálnak tenni azért, hogy az egyedi tanyákat továbbra is élhetővé tegyék.

– Természetesen a teljes szántóterületen és mezőgazdasági földeken nem lehet cél a beépítés mértékének növelése, hiszen a termőföldet is védeni kell a tájképvédelem szempontjaival együtt. A gazdaság biztosítása is fontos – fogalmazott a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában