Békéscsabai Ipartestület

2019.02.07. 06:45

Kétkezi szakmákhoz nyújtanak mesteri gyakorlóműhelyeket

A Békéscsabai Ipartestület több mint négy éve tesz erőfeszítéseket, hogy a nyolcadik osztályosok kétkezi szakmákat válasszanak. Iparos mestereik gyakorlati képzőhelyeket biztosítanak a szakiskolai tanulóknak 16 szakmában, az építőipartól a kozmetikuson át a cukrászig. Aki komolyan veszi a munkáját, biztos megélhetést nyújthat családjának, előreléphet, karriert építhet, vagyis jól érezheti magát a szakmájában.

Nyemcsok László

Néhány éve a csapból is az folyik, hogy kevés a szakember, mégsem választja több nyolcadikos a szakképzést, pedig a hiányszakmáknál a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj Programmal is támogatja az állam a tanulókat.

– Arra ösztönözzük az általános iskolák végzőseit, hogy jó tanulmányi eredménnyel is bátran válasszanak kétkezi szakmát, melyeknél a gépek, robotok nem tudják helyettesíteni az embert, és nagy irántuk a kereslet – hangsúlyozta Lukoviczky György, víz-, gáz- és központifűtésszerelő-mester, a Békéscsabai Ipartestület elnöke, Gécs Norbert karosszérialakatos-mester és Győri Árpád bádogosmester, a testület alelnökei. – Mi azzal tudunk segíteni, hogy gyakorlati képzőhelyeket biztosítunk. Nagyon sok mindent az iskolai tanműhelyben is elsajátítanak a diákok, de más a napi szakmai élet sűrűjében a tapasztalatszerzés, aproblémamegoldás.

Gécs Norbert aranykoszorús karosszérialakatos-mester tanítja műhelyében a szakmára Horvát Bálint tanulót /Fotó: Imre György/

Lukoviczky Györgynek jelenleg is van tanulója, Békésről jár át a mesterhez. Igyekvő, szorgalmas, kíváncsi a szakmai fogásokra.

– Több évtizedes vállalkozói múltam során nem egy tanulómból nagyon jó vállalkozó lett, közmegelégedésre végzik a munkájukat, és ma már szintén foglalkoznak tanulókkal – hangsúlyozta Lukoviczky György. – Büszke vagyok arra, hogy közülük sok tette le a mestervizsgát.

Évekig jelentkezés hiányában nem volt a megyében bádogosképzés, ma két végzős tanulója van Győri Árpádnak. Megérezték és megszerették a műhely illatát, látják, hogy maradandót, szépet, értéket lehet alkotni ebben a szakmában.

Viszont továbbra is probléma, hogy sem elsőéves, sem másodéves tanuló nincs a megyeszékhelyi iskolában, pedig ebben a szakmában is hiány tapasztalható. Holott Békéscsabán és Orosházán is jól felszerelt műhelyekben kiváló tudású, elismert mesterek várják a leendő épületbádogos-tanulókat.

Győri Árpád kifejtette, a szülők hozzáállása nem minden esetben helyes, amikor gyermekükkel a pályaválasztásról döntenek.

– A novemberi pályaválasztási vásáron népszerűsítettem ezt a szép szakmát, de azt tapasztaltam, hiába a gyermek érdeklődése, hiába ügyes a keze, a vele együtt lévő szülő kijelentette, a fiából mérnök lesz. Annak ellenére is, hogy a tanulmányi eredménye csupán közepes – hangsúlyozta a bádogosmester. – Fontos, hogy a szülők segítsék a gyerekeket a választásban, hiszen ebben a korban még nincs konkrét elképzelésük a fiataloknak, illetve nem biztos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkeznek egy-egy szakma mibenlétéről. Nagy szükség lenne arra is, hogy minél több időt töltsenek a kétkezi szakmát tanuló fiatalok a gyakorlati képzőhelyeken. Javult a tendencia az utóbbi években, de még mindig nem elég a gyakorlati idő, hiszen az első évben az iskolák tanműhelyeiben vannak a gyerekek, és a következő években is kéthetes váltásban, másodikban öt napot, harmadik évfolyamban pedig négy napot töltenek gyakorlattal. Véleményem szerint tömbösíteni kellene a közismereti órákat, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szakmai képességek, készségek megszerzésére, mind elméletben, mind gyakorlatban.

Gécs Norbertnek jelenleg is több szakmában vannak tanulói.

– Sajnos, én is azt tapasztalom, hogy a fiatalok körében egyáltalán nem divat ma a kétkezi szakma, a legtöbbjük egy gombnyomással szeretne sok pénzt keresni – hangsúlyozta a mester. – Azt azonban elfelejtik, hogy nem mindenki alkalmas arra, hogy diplomát szerezzen és diplomásként megéljen. A mai világban, a változó igényeknek megfelelően, nagyon alaposan és megfontoltan kell megfelelő pályát választani. Azt se felejtsük el, hogy a szakmai végzettség után is van lehetőség érettségi bizonyítvány vagy egy másik szakma megszerzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában