szerencsejáték

2019.02.23. 11:10

Az ötösért ikszelnek, családi számokkal

A héten több mint 2,7 milliárd forintért megy az ikszelés az ötös lottón. Többek között a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club Lencsési Lottózójában is. Különlegességnek számít, hogy egy sportegyesület üzemeltet szerencsejátékhelyet, de ennek is megtudtuk a magyarázatát. Miként annak is, hogy a totó miért szorult háttérbe.

Nyemcsok László

Ötvenhárom év hosszú idő. A békéscsabai Harmati Józsefné annyinak sem néz ki, de ahogy mondja, azóta játszik állandó családi számokkal. Születés- és névnapi, egyéb családi dátumokhoz kötötte egykor a számokat, és nem változtatott annak ellenére, hogy tíz kettesnél és egy hármasnál többre eddig nem futotta.

Kiss László csaknem 60 éve lottózik, és eddig hármasa volt. A lottózóban népszerűek a kaparós sorsjegyek is /Fotó: Lehoczky Péter/

Megkérdezem, hogy akkor miért nem vált. A kérdés természetesen költői, hiszen mi van, ha egyszer ezek a számok jönnek be, és ő másokra ikszelt.

– Többen vegyítik a gépi fogadást a saját maguk által kitöltött szelvényekkel – ecseteli Tóth Eszter, a lottozó munkatársa. – A totót egyre inkább felváltja a tippmix, a kaparós sorsjegyek ugyanakkor mindig népszerűek, az újakat is szívesen kipróbálják a játékosok.

Így tesz Molnár Tamás is, ő az Ezüst sorsjegyre esküszik. Ahogy mondja, múlt héten naponta nyert rajta 2-2 500 forintot. Berndt József felesége lottóit és a maga tippmixszelvényeit adja fel.

– Ifiként futballoztam nagypályán, aztán 14 évig kispályán – emlékezik. – Egy súlyos sérülés miatt abba kellett hagynom a sportot, de a labdarúgás iránti szeretet megmaradt. Ezt kombinálom a játékkal, kis pénzben fogadok, szórakozásból. Nagyjából a pénzemnél vagyok, ugyanakkor izgalmas dolog számítógépen reggel kiválasztani a sporteseményeket, eljönni ide, és megtenni, majd figyelni az eredményeket. Aztán örülni vagy bánkódni, de egy új nap mindig új esélyt ad.

Ha már sport, Cseszek József egykori sprinter, megyeválogatott is napi látogatója a csabai atlétikai klub által működtetett lottózónak.

– Nagykőrösi vagyok, a lányom idejött férjhez, költöztünk utána – meséli. – Örülök, hogy Békéscsabán ilyen élénk és színvonalas az atlétikai élet, bizonyára ennek a lottózónak a jutaléka is segíti az egyesület működését.

Czeglédi Katalin, a klub marketingvezetője elmondja, ez így van, a forgalomtól függően egytizedét, egyötödét képezi a költségvetésüknek. Azt, hogy sportegyesület működtessen lottózót, Tóth Sándor, a klub vezetőedzője találta ki.

– Rátaláltam 1989-ben egy lehetőségre, miszerint amennyiben egy sportkör működtet egy lottózót, a sporthivatal ugyanannyi jutalékot tesz hozzá a forgalomhoz, mint a Szerencsjáték Rt. – hangsúlyozza. – Az is fontos szempont volt, hogy élsportolóinkat felkészítsük a munka világára, illetve a négyórás lottózói tevékenységük pluszpénzt jelentett számukra.

Az első vezető Leczki Ervin gyalogló volt, őt rabolták ki. Élethű játék pisztolyt fogott rá a tettes és a bevételt követelte. Ervin odaadta neki, de egy szolgálaton kívüli rendőr éppen akkor ment lottót feladni. Amikor látta, mi a helyzet, utánaeredt az elkövetőnek, el is kapta.

A klubot szolgálja a lottózó

Czeglédi Katalin elmondja, élsportolóik közül dolgozott a lottózóban Kun Alice sprinter, Márta Tibor gyalogló is. Most pedig aki nyer, aki nem nyer, elvihet egy Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő fényképével ellátott kártyanaptárt.

– A fő motiváció nem változott, az atlétikai klubot szolgálja a lottózó, természetesen a vendégkör maximális kiszolgálásával – ecseteli Czeglédi Katalin. – Nagy családként működünk, mindenki ismer mindenkit, és együtt örülünk a nyertesekkel a fogadásaik sikerének. Ők pedig örülnek, ha atlétáink jól szerepelnek. Most az ötös lottó a sláger, régóta halmozódik a nyeremény. Reméljük, ha lesz ötös, az itteni feladású szelvény lesz. Tímár Jánosnénak nyugdíjasként a bevásárlás mellett a lottózólátogatás és egy-egy kaparós sorsjegy vásárlása a délelőtti programja. Elmondja, nem a győzelem, hanem a részvétel számít, és hogy egy jó közösségben kedvére beszélgethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában