önvédelem

2019.01.02. 11:20

Sokéves munkába telik, hogy magunkat is megvédhessük

Ha az utcán megtámadnak egy nőt, az elsődleges szempont a testi épség megőrzése, ezért fontos, hogy megfelelő időn belül felmérjük, érdemes-e beleállni egy ütközésbe vagy sem – tudtuk meg egy sportembertől.

Vásári Erzsébet

Lechner Zsolt küzdősportoló a témával kapcsolatban elmondta, főként korosztálytól függ, hogy hol és milyen támadás érhet egy nőt. A középiskolákban például kisebb csoportokat alkotnak a fiatalok, amik sokszor nem szimpatizálnak egymással, ezért ilyenkor gyakran alakul ki konfliktushelyzet, ami akár verekedésig is fajulhat. Ezt követően a felnőttkor is rejthet veszélyeket, főleg, ha valaki gyakran közlekedik egyedül sötétben, eldugott helyeken, mert a világban a bűnözés folyamatos.

A gyulai sportember véleménye szerint a küzdősport megoldás lehet egyes szituációkra, amikor támadóval áll szemben egy nő, mert annak komplex formájában minden helyzetben és erőviszonyban kipróbálhatja magát, de csak akkor tudja jó eséllyel megfelelően használni önvédelemre, ha azt korábban évekig rendszeresen űzte.

A küzdősport magabiztosságot adhat. Illusztráció: Shutterstock

Az edzésekhez való kitartás azonban beállítottságtól függ, ezért is van az, hogy sokan hamar abbahagyják. Hiszen teljesen más a tévében látni és a jelentős fizikai kihívásokkal szembesülni. Ugyanakkor, ha már az iskolában a kötelező testnevelésórák keretein belül bevezetnék a harcművészet alapjainak megtanítását, azok izgalmasabbá is válnának számukra, és a jó alapok, valamint a sportszeretet is könnyebben kialakulna.

Lechner Zsolt elmondta, bár a küzdősport segíthet az embernek megvédeni magát, de nem minden esetben. Amennyiben a megtámadott félnek nincs elegendő képzettsége, akkor egy újabb lerohanást szülhet az, hogy ha visszatámad, vagy megpróbál „beleállni” az ütésekbe. Ahogyan az állatvilágban is érvényben van az, hogy ha a domináns félnek megalázkodik a másik, akkor valószínűleg meg tudja úszni az ütközést, ugyanez az emberekre is érvényes lehet.

Hozzátette, a lányok esetében viszont ez kiszámíthatatlan. Az éjszakai életben végzett munkája során többször tapasztalta, hogy hiába mondják őket sokan a „gyengébbik nemnek”, gyakran tizenéves korukban – főleg ittas állapotban – kifejezetten kegyetlenek tudnak lenni egymással egy-egy szórakozóhelyi összecsapás alatt.

A támadási szituációról elmondta, hogy azért is van nehéz helyzetben az áldozat, mert az szinte minden esetben váratlanul éri az embert, és gyakran egy pillanat alatt el kell döntenie azt, hogy hogyan fogja kezelni, ami vele történik. Mindezt úgy kell megtennie, hogy közben pszichésen fel is kell dolgoznia azt, hogy egy nála sokkal nagyobb, erősebb, vagy fegyverrel felszerelt ember közelít hozzá.

A reakció gyorsasága ilyenkor nagyon fontos, aminek idejét a küzdősportok jelentősen csökkenthetik, hiszen azokban épp’ ilyen helyzeteket gyakorolnak újra és újra. Végül hozzátette, a legtöbb esetben célszerűbb elmenekülni, mint „felvenni a kesztyűt”, főleg egy nő vagy egy gyengébb fizikumú ember esetében, hiszen a testi épség megőrzése a legfontosabb.

Vass Zoltán küzdősportoló elmondta, a mostanában talán legismertebb önvédelmi oktatás a krav-maga, ami egy izraeli önvédelmi rendszer. Ez azonban nem a sportra alapul, hanem inkább a pszichológiai részletekre fekteti a hangsúlyt. Utóbbin belül arra, hogy az egyén miként készüljön fel egy esetleges támadásra, azonban ezek a gyakorlatok az éles helyzetekben csak elvétve állják meg a helyüket. Ezt azzal magyarázta, hogy kiszámíthatatlan az ember reakciója például akkor, ha késsel vagy valamilyen fegyverrel közelítenek felé, és életveszélyben van, főleg úgy, ha nincs kellő fizikai felkészültsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában