közlekedés

2019.01.09. 15:34

Nemcsak a havat, hanem a latyakot is letolták az utakról

Több centiméteres hólepel fedte Békés megyét szerda reggel, délelőtt, ami nehezítette a közlekedést, balesetek is történtek. A közútkezelő folyamatosan dolgozott, nem voltak járhatatlan részek.

Licska Balázs

A meteorológiai szolgálat közlése szerint összességében közel tíz-tizenöt centiméternyi hó hullott Békés megyében kedd délutántól szerda reggelig. A várható időjárásról megosztották, hogy a következő napokban is lesz havazás, újabb centiméterekkel gyarapodhat a meglévő hóréteg, azonban az szinte azonnal olvadni is kezd, tekintve, hogy napközben plusz fokok várhatók, sőt vasárnap akár már 5-6 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála.

A napközbeni plusz miatt azonnal olvadni is kezdett a frissen hullott hó /Fotó: Imre György/

A rendőrségre több balesetről érkezett bejelentés szerda reggel, délelőtt. Ezek közül egy volt személyi sérüléssel járó: Nagyszénás felől Orosháza irányába tartott egy kocsi, ami Orosháza határában 7 óra körül lesodródott az útról és árokban kötött ki, a tetején állt meg. A sofőrrel, egy nővel két gyermek utazott, az elsődleges információk szerint mindhárman könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek. Három anyagi káros baleset is volt: Békéscsabán, Mezőkovácsházán, valamint a megyeszékhely külterületén egy autó árokba hajtott.

A Magyar Közút Nonprofit Kft.-nél elmondták, hogy Békés megyében átlagosan 5-10-15 centiméternyi friss hó hullott kedd délutántól kezdődően, egyes térségekben az erősödő szél kisebb hótorlaszokat, hófúvásos szakaszokat emelt. Elsősorban a szerda reggeli órákban voltak emiatt a közútkezelő folyamatos munkavégzése mellett is téliesebbek az útviszonyok.

Ugyanakkor szerda déltől már jelentősen javultak a közlekedés feltételei, főleg a főutakon. A szerda délutáni órákban már elsősorban nem a havat takarították a gépek, hanem az útpályán maradt latyakot távolították el a szakemberek.

Megosztották, hogy ahogy kedden, úgy szerdán is több mint húsz gép dolgozott az állami utakon, a munkálatok során csak a két nap leforgása alatt több mint 481 tonna sót és 32 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki amellett, hogy eltakarították a havat.

Bírságot kaphat, aki nem takarít

Több ház előtt nem takarították el a havat, és a letaposott hóréteg miatt csúszóssá, ennél fogva balesetveszélyessé vált a járda – jelezte lapunknak több olvasó, illetve többen panaszkodtak amiatt is, hogy a békéscsabai belvárosban, az Andrássy úton még bizonyos üzletek sem ügyelnek a rendre.

Hírportálunknak korábban a városházán elmondták: az ingatlanok határvonalától a közút széléig, de maximum 15 méterig az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak kell gondoskodniuk a közterület gondozásáról, legyen szó nyáron a fűnyírásról, télen pedig a járdák esetében a hó eltakarításáról és a síkosságmentesítésről. Ezt a közterület-használat rendjéről szóló helyi regula szabályozza.

Aki nem teszi járhatóvá a járda legalább 1 méter széles sávját az ingatlana előtt, az megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. Ő akár 5-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot, valamint akár 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot is kaphat.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában