összevont ülés, galériával

2019.01.17. 17:26

Községi fiókbezárások: párbeszédet javasolnak a polgármesterek

Bezárja kirendeltségeit több községben a Békés Takarék Szövetkezet, azok veszteséges működésével indokolva. Több helyen (Lőkösháza, Nagykamarás, Kunágota, Pusztaföldvár) aláírásgyűjtést kezdeményeztek, ezzel is kinyilvánítva, nem értenek egyet a döntéssel. Ez is téma volt a csütörtöki, összevont társulási ülésen, amit Orosházára hirdettek meg.

Az Orosházi Kistérség és a Dél-Békés Kistérség Többcélú Társulás társulási tanácsainak együttes, rendkívüli ülését tartották csütörtökön délelőtt. Egyebek mellett meghívták a Békés Takarék Szövetkezet Dél-Békést érintő tervezett intézkedései (kirendeltségek bezárásai) kapcsán Zsibrita Lászlóné elnök-ügyvezetőt. Fejes Róbertné és Varga Gusztáv társulási elnököket a pénzügyi szakember arról tájékoztatta levelében, egyéb elfoglaltságai miatt nem vesz részt a tanácskozáson. Leírta helyzetelemzésében, hogy a problémákat ők is meglévőnek látják. Tettek erőfeszítéseket a kirendeltségek legalább nullszaldós működésére, de ezek rendre kudarcba fulladtak, nem finanszírozzák tovább az érintett fiókok működési veszteségeit. Levelében Zsibrita Lászlóné utalt arra is, hogy az önkormányzatok más pénzintézeteknél vezetik a számláikat: ,,melyet mi kénytelenek voltunk jelzésértékűnek tekinteni céljaink, szándékaink támogatottságát illetően.”

Simonka György országgyűlési képviselő hiányérzetének adott hangot: már 2018 márciusában is jelezték, nem támogatnak fiókbezárást. Számos polgármesteri, levélben történt megkeresésre nem reagált a takarék, most, a társulások meghívójára nem jelentek meg személyesen, hogy párbeszéd jöhessen létre.

Fotók: Kiss Zoltán

– Reménykedtem március után az egyeztetésben, hiszen azt hirdetik, emberarcúak akarnak lenni. Helyette tényként közölték a kirendeltségek bezárását, a számlatulajdonosoknak levelet küldtek, mi meg futhatunk az események után. Jelzem, a takarékszövetkezeteket az itt élők szülei alapították, ezért is méltatlan a helyzet – mondta a politikus, majd a településvezetők sorolták sérelmeiket.

– Felháborodásomat nem tudom szavakba önteni – mondta indulatosan dr. Varga Lajos dombegyházi polgármester. Pusztaföldváron is bezár a fiók, ezt Fejes Róbertné társulási elnök említette meg, jelezve, onnan vagy Csanádapácára, vagy Orosházára mehetnek az érintettek. De mivel, mikor? Az eddig néhány perces ügyintézés akár félnapokat vesz igénybe, nem beszélve a pénzkezelés biztonságáról, a közbiztonságról. Pelle István nagykamarási polgármester azt mesélte el, ő vitt a takarékhoz 500 aláírást, de semmi biztatást nem kapott. Lesz majd mozgóbank hetente egyszer, 6 órában. Javasolta, minden fórumon tiltakozzanak.

Partnerként készek tárgyalni

Okány polgármestere, Szívós László elmondta: visszalépést jelent, ezért nem ért egyet a szövetkezet okányi fiókjának a bezárásával, amit azzal indokoltak, hogy veszteséges. 600-700 lakossági ügyfél, civil szervezet, intézmények, vállalkozások, őstermelők bonyolítják pénzforgalmukat a kirendeltségnél. Az önkormányzat az 1 milliárd forintot közelítő költségvetésének jelentős hányadával is így tesz.

Az okányi időseknek, az autóval nem rendelkezőknek nincs lehetőségük a javasolt vésztői, zsadányi fiókokban intézni a pénzügyeiket. Amit Okányban 20 perc alatt meg lehet oldani, az később fél napos utazást, ügyintézést, várakozást jelentene – mondta Szívós László, aki szerint a részmunkaidős nyitva tartás is megoldási lehetőség lenne. Hangsúlyozta: készek tárgyalni, ha az önkormányzat bármilyen módon is segítséget nyújthat az okányi kirendeltség további üzemeltetésében.

– Mi se akarunk beletörődni a fiókbezárásba, elégedetlenek vagyunk – folytatta a sort Gerendás polgármestere, Lengyel Zsolt. A kunágotai Süli Ernő emlékeztetett, önkormányzatuk kért a Békés Takaréktól ajánlatot, ám az nem volt számukra kedvező. Egyébként ő is közös fellépést szorgalmazott, ahogy az almáskamarási Mazán Attila. A nem érintett települések vezetői pedig szolidaritásukról biztosították a többieket.

 

Hírportálunk megtudta Lempert Lászlótól, a Kétegyházi Gazdanapok főszervezőjétől, hogy az ő csütörtöki programjukon is szó volt fiókbezárásokról, főként a dél-békési térséget illetően. Partneri, ismertségi és kényelmi okból is elsősorban a helyi takarékokat választották az agrárgazdálkodók. Ezután meg kell nézniük, hol bankoljanak, hol intézhetik legkedvezőbb feltételek mellett pénzügyeiket.

A két kistérség közös határozatot fogadott el: a leghatározottabban elutasítják a Békés Takarék azon szándékát, hogy a kistérség településein február 18-tól egyeztetés nélkül megszüntessenek kirendeltségeket. Egyetértettek a településen élők felháborodásával. Kérik, a jövőben alakítsák ki a kölcsönös bizalmat, tiszteleten alapuló együttműködést a lakosság és a takarékok között.

Megkerestük a takarékszövetkezetet is, de nem kívántak nyilatkozni.

Péntekenként mobilbank

Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere elmondta, a helyi fiók megtartásáért közel 700 aláírást gyűjtöttek. Az ívet átadta szerdán Kézi Zoltánnak, a Békés Takarékszövetkezet kereskedelmi ügyvezető igazgatójának.

– Annyit elértünk, hogy péntekenként 9-11 óra között lesz mobilbanki szolgáltatás a fiókban. Tárgyalunk a mobilbanki szolgáltatás idejének bővítéséről, egy bankautomata elhelyezéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában