Ökumenikus Segélyszervezet

2019.01.12. 19:45

Komplex szolgáltatást nyújtanak a rászorulóknak

Rendkívüli sorsokkal, számtalan, nehéz körülmények között élő emberrel találkoznak munkájuk során az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai Szociális és Fejlesztő Központjának munkatársai. A Gyulán, Eleken, Lőkösházán és Kétegyházán is tevékenykedő intézmény szakemberei a nap huszonnégy órájában komplex ellátást nyújtanak a hajléktalanok számára.

Papp Gábor

A hajléktalanság fogalma már évek óta nem csak az utcán élő emberekre vonatkozik – fogalmazott kérdésünkre Kerekes Gizella. Az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának vezetője elmondta, bár sokaknak van saját tulajdonuk, bérleményük, esetleg szívességi lakáshasználók, mégis, bizonyos értelemben hajléktalannak számítanak.

– A téli időszak különösen kritikus, hiszen nem mindenki tud fűteni. Nekünk őket is meg kell találnunk, hiszen veszélyben vannak – ecsetelte a szakember, aki kiemelte, bármilyen furcsán hangzik, az a jobbik eset, ha valahol nincs központi fűtés. Egy-egy kis kályhába ugyanis a rászorulók még csak-csak összegyűjtenek némi tüzelőt, a gázfűtést viszont a leggyakrabban a nemfizetések miatt kikapcsolják.

A perifériára szorult emberek a társadalom különböző rétegeiből érkeznek. Akadnak értelmiségiek és vállalkozók is a hajléktalanok között, akik sorsát egy válás vagy egy elszabadult devizahitel törte ketté. Viszonylag jelentős arányban vannak köztük a pszichiátriai betegséggel és egyéb, mentális problémákkal küszködő emberek, illetve olyan nyugdíjaskorúak, akiknek nincs tulajdonuk, a jövedelmük alacsony, így egy idősek otthonában sem a bekerülést, sem a havi díjat nem tudják fizetni. Utóbbi két csoport esetében viszonylag keveseknek marad esélyük arra, hogy valaha is elhagyhatják az intézményt.

A központ 200 emberrel, köztük a nappali melegedőt igénybe vevőkkel áll kapcsolatban. Fotó: Imre György

A komplex ellátás egyik legfontosabb alappillére a 16 férőhelyes átmeneti szálló, ahol szerződéssel, 3000 forint havi díj ellenében lakhatnak a rászorulók, illetve ugyanekkora összeget minden hónapban egy takarékkönyvben is félre kell tenniük. Utóbbi egyébként elsőre talán nem tűnik túl magasnak, de nem egy ember akad, akinek nincs jövedelme, vagy nagyon alacsony havi jövedelméből kell ezt a pénzt megtakarítania.

Az éjjeli menedékhely 34 férőhelyes, ott este hat órától reggel nyolcig tartózkodhatnak a központ kliensei. Holmijukat egy kis szekrénybe pakolhatják. A részlegen van még néhány üres hely.

Több szempontból szervesen kapcsolódik az éjjeli menedékhelyhez a 90 férőhelyes nappali melegedő, amelyet sok olyan kliens is felkeres, aki az éjszakát a menedékhelyen tölti. Itt egy héten kétszer háziorvosi szolgáltatás is várja az érkezőket. Emellett valamennyi részlegen lehetőség nyílik fürdésre, mosásra, a szárítógépek is üzemelnek, hogy a ruhákat minél hamarabb újra magukra ölthessék a nehéz sorsú emberek.

A népkonyhán naponta 100 adag meleg étel várja a rászorulókat, de a nappali melegedőn meleg tea, reggeli is elérhető.

Az utcai szociális szolgálat munkatársai délután két órától este 10 óráig járják a várost, illetve a környező településeket. Első lépésként teát főznek, majd azt termoszokba töltik. Ezzel, illetve konzervekkel, kenyérrel indulnak útnak. Több fix pont is van, ahol megállnak. Ezeket a helyeket a rászorulók már megszokták és ismerik. A két szociális munkás természetesen beszélget is az érintettekkel, emellett a kritikus helyzetben élőkre is figyelnek, és szükség esetén próbálják őket rábírni, hogy menjenek be a központba.

A barátságok jó alapokat adnak

Az utcai szociális munkások lehetőség szerint ruhát, hálózsákot, sapkát, sálat is visznek a rászorulóknak. Az intézmény pályázati forrásokból, illetve idén önerőből bundabakancsot is vásárolt, amit a központban osztottak szét.

Kerekes Gizella kérdésünkre elmondta, a központban élők, különösen, akik már régebben veszik igénybe a szolgáltatásokat, jól kijönnek egymással. A mentális problémák előfordulásakor és egy-egy új lakó érkezésekor kell nagyon odafigyelniük.

– Barátságok és párkapcsolatok is születtek már itt, aminek eredményeként voltak szép számban, akik albérletbe költöztek, dolgoznak, és ma is ellátják magukat – fogalmazott a szakember. – A visszaintegrálódást minden esetben igyekszünk segíteni, néhány éve pályázati forrásokat is sikerült a célra fordítani.

A gyulai Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központban összesen tizenheten dolgoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában