közfoglalkoztatási projekt

2019.01.22. 11:15

Hamar megszerették az új kötegyáni húsboltot

Pár héttel ezelőtt megnyitott Kötegyánban az önkormányzati húsbolt, amit a közfoglalkoztatási projekt keretében alakítottak ki a korábban hatósági húsboltként szolgáló épület felújításával, bővítésével. Nemes János polgármester elmondta, hogy jók a visszajelzések a helyiek részéről, keresettek az üzletben kapható áruk.

Licska Balázs

Nemes János polgármester ismertette, hogy a településen a mezőgazdasági program részeként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Emlékeztetett: több ütemben alakítottak ki ólakat a polgármesteri hivatalhoz tartozó hátsó területen. 2014-ben érkeztek meg a településre az első sertések – négy magyar nagyfehér fajtát vásároltak –, ez képezte a jelenleg nagyjából nyolcvan jószágból álló állomány alapját, az állományban vannak ugyanúgy választási malacok, mint süldők, hízók és kocák. Az önkormányzat 2013 óta állami földet is bérel, hogy a sertéseknek szükséges minőségi takarmány egy részét helyben előteremthessék.

Az eladó, Pallagné Balya Nikoletta mutatta, hogy minőségi, friss sertéshús kapható az önkormányzati húsboltban /A szerző felvételei/

A településvezető megosztotta: 2017-ben pályáztak arra, hogy a korábban hatósági húsboltként szolgáló épület korszerűsítésével, bővítésével önkormányzati húsboltot alakítsanak ki, a beruházásra a közfoglalkoztatási projekt részeként közel 8 millió forint támogatást kaptak. A forrásból az épület átalakítására 5,2 millió forintot, a kellő eszközök beszerzésére pedig 2,8 millió forintot fordítottak.

Az önkormányzati húsboltban mutatta, hogy az épületet szigetelték, rendbe tették a tetőszerkezetét, cserélték a nyílászárókat, valamint burkoltak, festettek és szerelvényeztek. Több helyiséget alakítottak ki, lett öltöző, mosdó, raktár, hűtőkamra, olyan, ahol a hentes dolgozhat, illetve egy olyan helyiség is, ahol a betérő vevőket ki lehet szolgálni. A csontfűrésztől a mosogatón át a mérlegig minden szükséges eszközt beszereztek, illetve kések, bárdok is rendelkezésre állnak.

Nemes János polgármester és Szőke János önkormányzati képviselő, a közfoglalkoztatási projektek munkavezetője ismertette, hogy milyen eszközöket, például csontfűrészt vásároltak

Nemes János hangsúlyozta, hogy a vágáson kívül minden feladatot meg tudnak oldani helyben. A vágás a vésztői vágóhídon zajlik, hétfőnként és szerdánként, így folyamatosan szolgálhatnak friss áruval a betérőknek. A tapasztalatok, visszajelzések alapján kelendőek az önkormányzati húsboltban kapható termékek, amik sorát igyekeznek a lehetőségekhez mérten bővíteni, hogy egyéb sertéshúsból készült áruval is elláthassák a kötegyániakat.

– Az alapkoncepció az volt, hogy a minőségi, friss sertéshúsért ne legyen muszáj elutazni a faluból, hanem azt versenyképes áron helyben is megvehessék a kötegyániak – mondta. A polgármester szerint az önkormányzati húsbolt remekül példázza, hogy ha van kellő akarat, elszántság, akkor igenis lehet értéket teremteni a közfoglalkoztatási projekteken belül. Hozzátette, hogy a most futó programok február végén befejeződnek, azonban a tervek szerint azok március elejétől tovább folytatódnak. Az elképzelések szerint a jövőben negyvennégy kötegyáninak biztosítanának munkát és ezzel kiszámítható jövedelmet három programelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában