régóta várt beruházás

2019.01.17. 19:50

Gyorsan kiemelt arannyá váltak a békési diákok új hangszerei

Új hangszerekkel gazdagodott a közelmúltban a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája a Kodály-program keretében. Az intézményben folyó szakmai munkának és az új beszerzéseknek köszönhetően a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE-tagszervezetének kiemelt arany minősítését vehette át.

Papp Gábor

– Az államilag meghirdetett Kodály-program zeneiskolák számára biztosított lehetőséget hangszerek cseréjére, új hangszerek beszerzésére, régiek felújítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával – szólt a fejlesztés hátteréről Bagoly László. A békési zeneiskola vezetője, egy személyben a Békési Városi Ifjúsági Fúvószenekar vezetője elmondta, hogy művészeti iskolájuk több mint 3,3 millió forint támogatást nyert el a kiíráson, amelynek segítségével mintegy húsz új hangszert vásároltak, illetve több hangszert felújítottak.

– Ilyen mértékű beruházásra az utóbbi tíz évben nem volt lehetőségünk, mérföldkövet jelent mindez számunkra – hangsúlyozta a szakember. Kifejtette, hogy jó minőségű fa- és rézfúvós, ütős, illetve vonós hangszereket, valamint kiegészítőket vásároltak. Amolyan meglepetésként az iskola ezen felül egy Yamaha pianínót is kapott. Kiemelte, nagyon sokat tett a fejlesztés érdekében a Gyulai Tankerületi Központ, illetve annak igazgatója, Teleki-Szávai Krisztina.

– A beszerzések hatásai már érezhetők – folytatta a gondolatot érdeklődésünkre Bagoly László. – A gyerekekre, diákjainkra rendkívül ösztönző hatást gyakorolnak az új hangszerek. Szívesebben gyakorolnak rajtuk, ami komoly minőségi javulást is eredményez. Az intézményvezető kifejtette, hogy a program jóvoltából fafúvós, rézfúvós hangszereket és zongorát újítottak fel, amelyek így szintén nagy segítséget jelentenek a fiatalok számára.

A békési újévi koncerten már az új hangszerek is megszólaltak, a közönség szerint nem is akárhogyan. Fotó: Imre György

A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának ebben a tanévben több mint négyszáz tanulója van. A diákok mintegy fele néptáncos, a többiek pedig a hangszeres növendékek közé tartoznak. A Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar magját a jelenlegi, illetve a volt zeneiskolások alkotják. A beszerzések a csapat szempontjából sem számítanak másodlagosnak.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a zenekarnak tizenkét olyan tagja van, akik az ország valamely zeneművészeti szakközépiskolájában, főiskoláján, a Zeneakadémián vagy külföldön tanul – fogalmazott. A csapat éppen múlt szombaton, a békési újévi koncerten vett részt egy minősítésen.

– Szerettem volna, ha visszajelzést kapunk arról, hogy hol tartunk, ha egy szakmai minősítőbizottság méri fel a tudásunkat – mondta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Bagoly László. – Korábban már kaptunk egy kiemelt arany minősítést a magyarországi minősítőrendszeren keresztül. Szombaton viszont nemzetközi szinten minősíttettünk meg, és kaptunk kiemelt arany minősítést. Számomra nagyon sokat jelent, hogy zeneiskolában kiválóan képzett, a gyerekek és a felnőttek számára is jó példaként szolgáló pedagógustársaimmal dolgozhatok együtt – húzta alá. Mint fogalmazott, nélkülük és a lelkes fiatalok nélkül, valamint a békési emberek szeretete és támogatása nélkül aligha érték volna el ezeket a sikereket.

Bagoly László kérdésünkre elmondta, újévi koncertjük első része szólt magáról a minősítésről. Kötelező elem volt egy történelmi magyar induló, egy kortárs magyar mű bemutatása, és összesen legalább félórát kellett játszaniuk ebben a műsorrészben. A zsűrit dr. Csikota József elnök, Benedekfi István és Nagy Zsolt alkotta. A három komoly szaktekintély döntött a kiemelt arany minősítésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában