KHESZ összefoglaló

2019.01.17. 10:25

Eseménydús év a vizek mellett

Tartalmasan és mozgalmasan, horgásztörténeti pillanatokat sem nélkülözve telt az elmúlt év a Körösvidéki Horgász Egyesületek számára. A KHESZ tartalmas összefoglalóban számolt be a 2018-as esztendő legfőbb eseményeiről.

Papp Gábor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bár az év eleje mindig az egyik legkevésbé mozgalmas horgászidőszak, a KHESZ ezekben a hetekben is ütemesen folytatta a békésszentandrási Sirató-holtágon 2017 végén megkezdett, ökológiai célú törpeharcsa-szelektáló halászatot.

Év elején öt százalékra csökkent a hal áfája, ami a haltelepítések szempontjából kedvező előjelnek számított. Március második felében kétnyaras csukák és kétnyaras pontyok kihelyezésével megkezdődtek az éves haltelepítések, amelyek áprilistól folyamatosan zajlottak.

A tavaszi intenzív horgászkedvet a csapadékszegény április és a megnyugvó folyók kiválóan segítették, szaporodni kezdtek a szép fogásokról érkező beszámolók is. Folyamatosan zajlottak a horgászversenyek, köztük a Körös-vidéki Sulikupa és a megyei utánpótlás-, illetve női versenyek is új lendületet kaptak.

Rengeteg élményt kínált a tavalyi szezon a fiatalok számára is a KHESZ eseményein /Illusztráció: MTI/

Pünkösd idején ismét megrendezték a KHESZ alighanem legnépszerűbb horgászeseményét, a Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Versenyt, amely nevezőszámban ismét rekordot döntött az induló 80, egyenként kétfős csapat részvételével.

2018 legnagyobb horgászközéleti híreként a Mohosz júniusban adott ki hivatalos tájékoztatást a Magyar Horgászkártya bevezetéséről.

A horgászturisztikai főszezon kezdetére ismét jelentős mennyiségű, háromnyaras ponttyal frissítette a vizeket a KHESZ, a Hármas-Körösön pedig felzengtek a harcsafogó verseny csónakos csapatainak kuttyogató „hangszerei”.

A Szeged Maty-éri kajak-kenu pályán a Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokságon (TCSOB) a KHESZ versenyhorgászcsapata az előkelő 7. helyet szerezte meg.

Július 1-jén megkezdődött a KHESZ Ifi Klubjának jutalom-horgásztábora a Békés-dánfoki Üdülőközpontban, amely rengeteg élményt kínált a harminc kis horgásznak.

A nyár második felében ismét a horgászversenyek és a menetrendszerűen szaporodó kapitális halfogások kerültek főszerepbe. A nyár végén sikerrel rendezték meg az I. Békés Megyei Vadász-Horgásznapot Gyomaend­rődön.

Szeptember 1-jétől elindult a Magyar Horgászkártya regisztrációja. A szeptember szintén viadalokban bő hónapként vonult be a megyei horgásztörténelembe.

Szeptember vége felé robbant a „nagypontyos” bomba. Albert Attila és Bozsó Gábor nem alaptalanul értesítette a szövetség halőreit. Pontyzsákjukból egy valóban óriási, aranysárga színezetű, Góliát-méretű tőponty bukkant elő, ami 27 kilót nyomott.

A november elejétől de­cember elejéig tartó utolsó halasítási ciklusban a vegyeskeszeg-, süllő- és csukaállományokból összesen mintegy 475 mázsát helyeztek ki. Ezzel minden idők legnagyobb éves telepítési programja teljesült a KHESZ vizein: ponty, süllő, harcsa, csuka, vegyes keszeg, menyhal, compó, sügér, balin, kecsege és jászkeszeg került ki előnevelt, egy-, két- és háromnyaras korosztályokban, valamint a pontyok esetében 7-11 kilogrammos extra méretben. Az előnevelt ivadékok száma csaknem egymillióra rúgott, a korosztályos halakat illetően pedig több mint 2800 mázsa lett a múlt évi végelszámolás. Tavaly május 31-éig 45 alkalommal, június 1-jétől december 31-éig pedig 66 alkalommal, azaz összesen 111 alkalommal telepített a KHESZ az általa működtetett vizekbe.

Több mint 24 ezer horgász

Október jelentette a KHESZ-versenyévad utolsó eseményét, amelyet a Körösi Pergetőverseny harmadik fordulója adott. A KHESZ halőri járműparkja a szövetség sikeresen elbírált támogatási igényének köszönhetően ismét egy új Toyota Hilux terepjáróval bővülhetett.

November végén ismét megindulhatott a szezonban szüneteltetett törpeharcsa-szelektáló halászat. December elején a Körös-vidéki horgászok is megkapták az első kipostázott horgászkártyákat. A KHESZ Ifi Klubja ismét megtartotta hagyományos Mikulás-programját.

De­cem­ber­ben a szövetségünk halőrei az Állami Halőri Szolgálat halőreivel közösen sikeres éjszakai akciót hajtottak végre a Peresi-holtágon, amely során meslenchálós orvhalászt figyeltek meg, majd értek tetten pirkadatkor. Az év egyik utolsó mozzanataként karácsony előtt intenzív kormorángyérítés kezdődött a folyóvizek környezetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában