Kormányhivatal

2018.12.13. 14:05

Vezetői kinevezésekről és hatósági ellenőrzésekről számoltak be

A Békés Megyei Kormányhivatal berkein belüli új vezetői kinevezésekről, valamint a karácsony előtti hatósági ellenőrzésekről, azok eddigi tapasztalatairól számolt be csütörtök délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Papp Gábor

A békéscsabai járási hivatal vezetői tisztsége október 1-je óta üresen állt. Az azóta eltelt két és fél hónapban dr. Burai Mihály hivatalvezető-helyettes látta el a vezetői feladatokat korrekt módon. December 15-től Takács Árpád javaslatára Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár dr. Gulyás Györgyöt nevezte ki a megyeszékhelyi járási hivatal élére – tájékoztatott a sajtótájékoztatón a kormánymegbízott.

Takács Árpád elmondta, a szakember eddig a járási hivatal hatósági főosztályát vezette.

– Dr. Gulyás György rendelkezik mindazon képzettségekkel, végzettséggel, elméleti és gyakorlati tudással, illetve tapasztalattal, ami a tisztség betöltéséhez szükséges – tette hozzá. – Elsősorban jogász, de folytatott kormányzati tanulmányokat, szak- és közigazgatási vizsgával is bír, és valamennyi elvárásnak megfelel.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, fontosnak tartotta, hogy belső ember, olyan személyiség vegye át a járási hivatal vezetését, aki ismeri a járás ügyeit, problémáit, és rendszerszinten tud gondolkodni. Takács Árpád dr. Gulyás György legfontosabb feladataként egy nyitott, támogató, a vállalkozások, az ügyfelek érdekében dolgozó hiteles hatóság kialakítását, illetve a következő évi új jogszabályokra való felkészülést jelölte meg.

Fotók: Zentai Péter

A békéscsabai járási hivatal hivatalvezető-helyettese december 16-tól Szabó Viktor lesz, akik eddig a békéscsabai kormányablak főosztályát irányította.

– Ennél a szervezeti egységnél 2500 hatáskör összpontosul, vagyis a szakember kiválóan ismeri a hivatalt, az embereket – ecsetelte Takács Árpád. – Biztos vagyok benne, hogy egy jó és kitűnően felkészült páros vezeti majd a békéscsabai járási hivatalt. Dr. Burai Mihály december 16-tól a békéscsabai járási hivatal hatósági főosztályának főosztályvezetője lesz.

Takács Árpád bemutatta a Békés Megyei Kormányhivatal új kabinetvezetőjét, Bálint Kornélt. Mint elmondta, a korábbi kabinetvezető Kiss Norbert vezénylése lejárt, és a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjaként visszatért szolgálati helyére.

– Bálint Kornél Békéscsabán ismert és elismert személyiség – hangsúlyozta a kormánymegbízott. – Jelentős tapasztalattal és előremutató szemlélettel rendelkezik a beruházások, a kivitelezések, az építőipar, a logisztika és a munkavédelem területén. Ezen tudás és teológus végzettsége segítségével kiválóan szolgálhatja kormányhivatal vállalásait, a vidékfejlesztést, az agrárium fejlődését, a családok támogatását, a gyermekvédelmet, a kormányhivatal egyik motorja lehet.

A kormánymegbízott szólt arról, hogy Békés megyének 2013 óta nincs állami főépítésze, éppen ezért tavasszal pályázatot írtak ki a tisztség betöltésére.

– A pályázat nyertese Gömöri Beatrix okleveles építészmérnök lett, aki a tervezés, a területrendezés, a településfejlesztés és a hatósági munka területén egyaránt jelentős jelentős elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerzett – sorolta Takács Árpád. – A szakember jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főépítészi referense, és kinevezése december 31-én lép életbe. Tevékenysége még összehangoltabbá teszi majd a munkát a szakterületen.

A Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei decemberben megkezdték az ünnep előtti szokásos fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatósági ellenőrzéseket – jelentette be Takács Árpád a sajtótájékoztatón. – A vizsgálatok érintik szinte valamennyi éttermet, a vendéglátóegységeket, a karácsonyi vásárosokat.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, ezek fogyasztóvédelmi, élelmiszer-biztonsági és higiéniai ellenőrzések.

– Az eddigi tapasztalatok pozitívak – húzta alá. – Eddig nem kellett olyan intézkedést hozni, ami a vállalkozás tevékenységétől való azonnali eltiltást vonta volna maga után. Kisebb hiányosságok természetesen előfordultak, amelyeket az érintettek vagy a helyszínen korrigáltak, vagy egy későbbi időpontig kaptak határidőt annak megszüntetésére. Erőteljes beavatkozást igénylő eset nem volt.

A részletekkel kapcsolatban kifejtette, szakembereik egyebek mellett ellenőrzik, hogy az élelmiszereket, az alapanyagokat az előírásoknak megfelelően tárolják-e, érvényes-e a szavatossági idejük, a főzőkonyhákban megfelelő-e a tisztaság.

– Ugyancsak ellenőrzések valósulnak meg a fiatalkorúak védelme érdekében, ahogy vizsgálják a kötelező jótállással kapcsolatos gyakorlatokat és árvizsgálatokat is végeznek – sorolta. – Az ellenőrzések a fogyasztók, az emberek érdekeit szolgálják. A kormányhivatal az emberek oldalán áll. A vizsgálatok a vállalkozók számára is hasznosak lehetnek, hiszen visszacsatolást kapnak munkájukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában