ünnepi üzenetek

2018.12.25. 13:32

„Ne csak várjuk a szeretetet, hanem kezdjük el mi adni!”

Az ünnep alkalmából hírportálunkon is megosztjuk az evangélikus és a református egyház karácsonyi üzenetét.

Busi Ottó

Kondor Péter püspök, Déli Evangélikus Egyházkerület

„Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.” /1Jn 4,9/

Karácsonykor szinte az egész földkerekségen végigcsap valami különös szeretethullám, amely a kisebb-nagyobb ajándékozásban leli örömét. Ez a szép karácsonyi ajándékozás egy szívből jövő utalás arra a legnagyobb szeretetre, amellyel Isten ajándékozta meg ezt a világot az első karácsony alkalmával, Jézus személyében.

Akármekkorát változott is a világ az elmúlt kétezer évben, a szíve mélyén az ember ugyanarra vágyik: békességre, nyugalomra, megértő társra, szeretetre. Vajon nem ezért hajszoljuk magunkat napról napra? S közben mintha egyre messzebbre kerülnénk tőle. De a karácsony örök, elvehetetlen: az Isten szeretetének az ünnepe, mely Jézusban lett nyilvánvalóvá. Aki Jézust látja, az belelát az Isten szívébe, szeretetébe.

Ne csak várjuk a szeretetet, hanem kezdjük el mi adni. Szabad szeretni ezt a világot, hiszen Isten is úgy szerette, hogy az Ő egyszülött Fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Fogadjuk hát el karácsonykor az Isten hozzánk hajló szeretetét, hogy valóban éljünk általa.

Járjunk nyitott szemmel, és vegyük észre azokat, akiket Isten ránk bízott. Vegyük észre a másik embert, arcán az örömöt, vagy szemében a könnycseppet. Tudjuk, hogy megszépül, megújul egy ember, akit valaki szeret. Az Isten is ezt akarja. Hogy a mi belső emberünk napról napra nőjön, egyre tisztább, hívőbb, boldogabb, krisztusibb, s ez által emberibb legyen.

Áldott, békés ünnepeket kívánok!

Dr. Fekete Károly püspök, Tiszántúli Református Egyházkerület

Isten Krisztusban megjelent dicsősége helyre állítja a világlátásunkat, hogy lássuk a teljességet. Krisztus születése megmutatja, hogy a „fent” és a „lent”, a menny és a föld összetartozik. A karácsonyi evangélium azzal indul, hogy az ember fölött megnyílt az ég. Isten megkönnyítette a feltekintést, mert mélység és magasság megváltó találkozását teremtette meg. Föntről van út a mennyei erők életünkbe áramlásának, töltekezhetünk a dicsőséges Isten világából, az embernek pedig megnyílik az útja Krisztus segítségével Istenhez, vissza a Mennyei Atyához.

Isten Krisztusban megjelent dicsősége helyre állítja a világlátásunkat, hogy ne csak a félelem világát lássuk, hanem legyen bátorságunk az isteni jóakarat embereivé válni. A mi életünket körülveszi az a sok borzasztó dolog, ami zsigereinkbe ültette a félelmet. A karácsonyi evangélium „Ne féljetek!” (Lk 2,10) – felszólítása azt üzeni: Ne féljetek, mert Isten nem borzasztó! Ő más, mint a borzasztóvá torzult ember. Isten mennyei szeretete megújítja, helyreállítja mindazt, ami tönkrement és összetört emberségünkben és világunkban. Istennek ez a változtatni képes ereje és akarata életünk örömének és békességének az igazi alapja. Isten jó akaratának az emberbe plántálásáról zeng a karácsonyi dicsőítés: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lk 2,14)

Minden kedves Olvasónak kegyelemteljes ünnepet és áldott új esztendőt kívánok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában