bejgli

2018.12.22. 15:15

Mákjuk van azoknak is, akik a diót szeretik

A bejgli megyénkben továbbra is jellegzetes karácsonyi sütemény. A békéscsabai piacon láttuk, hogy van elegendő dió és mák. A dióbél kilóját 2800–3200 forint, a szemes mák kilóját 1800–2200 forint között árulják. A boltokban nemcsak az árat érdemes nézni, hanem azt is, hogy mennyi cukrot tartalmaz a darált dió és mák. Minél többet, annál olcsóbb.

Nyemcsok László

Fotó: L. P.

Salamon Edina, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa elmondta, Csabán karácsonyeste a módos evangélikus családok többfogásos vacsorát tálaltak.

Először egy gerezd fokhagymát ettek meg kaláccsal, majd káposztalevest kolbásszal, töltött káposztát, sült kolbászt, mákos-mézes metéltet, ezután pedig mákos és diós bejglit fogyasztottak.

Rajki István és Beáta cukrászmesterek nagy tapasztalattal készítik a mákos és diós bejglit. Fotó: L. P.

– A bejgli tradicionális magyar étel, a karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme – hangsúlyozta Salamon Edina. – Hagyományosan dióval vagy mákkal töltött. A népi hiedelem szerint a dió a rontás ellen hasznos, a mák pedig bőséget hoz. A bejgli elnevezés német eredetű, a beugenből (meghajlítás) származik, és az eredetileg hajlított, patkó alakú volt. Osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra, és terjedt el a 19. század második felében, hiszen hazánkban ekkortól kezdték a német divatnak megfelelően ünnepelni a karácsonyt. Bár a megyében a legismertebb a mákos és a diós, újabban gesztenyés, meggyes, aszalt szilvás, meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és a káposztás változata is elterjedt.

Rajki István és leánya, Beáta – mindketten csabai cukrászmesterek – kiemelték, a bejgliforgalmon is látszik, hogy ez a karácsony süteménye. A házilag készített vagy a már bevált pékségekben, cukrászdákban vásárolt a legmegbízhatóbb az alapanyagok és a megszokott ízek miatt is.

Bejgli Rajki módra – így készítik a profik

Hozzávalók egy rúd süteményhez: 25 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 10 dkg zsír, 2 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg élesztő, csipetnyi só, 1 dl tej, 1 dkg méz, 1 db tojás a késztermék kenéséhez.

Töltelék: diós, illetve mákos: 20 dkg darált dió, illetve darált mák, 5 dkg kristálycukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 0,5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg édes morzsa, reszelt citromhéj, ízlés szerint, A diós bejglibe fahéjat is tehetünk, ízlés szerint.

Tészta készítése: a lisztet, margarint, zsírt, sót, mézet és porcukrot összemorzsoljuk, majd a tej, élesztő, tojássárgája langyosítása után összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük egy órán át. A töltelék összes anyagát forró tejjel leforrázzuk, majd összekeverjük, hagyjuk kihűlni. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, belekenjük a tölteléket, a téglalap két, hosszabbik végét fél centire behajtjuk, és feltekerjük. Először lekenjük tojássárgájával, megvárjuk, míg megszárad a tészta felülete. Másodszor tojásfehérjével kenjük le, megvárjuk itt is, hogy megszáradjon. Sütés előtt villával megszurkáljuk 3-4 helyen, a gőz itt távozik, és nem reped meg a bejgli. 230 Celcius-fokon kezdjük sütni, 25 percig. Húsz perc eltelte után a tészta felülete megkapja a márványozott kérgét, és a sütési hőfokot visszavesszük 215 Celsius-fokra.

A bejglit néhány napon át pihentetjük, össze kell érnie, akkor válik az íze harmonikussá. A mézet azért tesszük bele, mert segíti a tészta visszapuhulását. A tekerésnél vigyázzunk, hogy ne legyen szoros. A töltelék ne legyen lágy, különben szétreped. A tészta gyúrásánál a folyadékmennyiség háromnegyedét öntsük rá először, ezzel dolgozzuk ki, ha keménynek találjuk, öntsük hozzá a többi folyadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában