diplomácia

2018.12.21. 11:20

Kiküldetése lejárt, távozik a szlovák főkonzul

Igor Furdík rengeteg ismeretet szerzett, kellemes élményekkel búcsúzik az itteni szlovákságtól is

Ny. L.

Fotó: K.Z.

December 31-ével véget ér a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusán betöltött főkonzuli kiküldetése, missziója. Elmondta, a csaknem három éve alatt rengeteg ismeretet szerzett és kellemes élményekkel távozik.

– Diplomataként mindig a legérdekesebb rájönni arra, hogy új küldetésem helyszíne mitől másabb, mint az előzőek – hangsúlyozta. – Könnyedén válaszolhatom, és ez igaz is, hogy nekem – barátaim és ismerőseim számára is – Csaba a legfinomabb kolbász városa. De nem csak ebben különleges. Csabán érezni történelmét, új, 300 éves történetét, melyet leginkább emblematikus szimbóluma, mondhatnánk címerjele, a mindenki számára látható monumentális evangélikus nagytemplom jelenít meg. Nem az égből pottyant le, az első szlovák telepesek dolgos utódai építették fel. A keresztelő után ebből a templomból léptek az élet útjára csabaiak nemzedékei. Gazdag várost teremtettek, letették itt névjegyeiket, melyek máig itt vannak, legyenek rájuk büszkék. Emlékezzenek rájuk, és néha talán elgondolkodnak azon: ki vagyok, mi vagyok, honnan jöttem.

Fotó: K.Z.

A főkonzul kiemelte, Békéscsaba ma is sikeresen fejlődik. Biztos abban, hogy a gyorsforgalmi út megépítése számukra, Szlovákia számára is közelebb hozza Békéscsabát. Van itt tennivaló a szlovák turisták megnyerése érdekében.

– Az önök fürdőjét a jövőben is látogatni szeretném, és a fürdőben is szeretném élvezni kiváló konyhájukat, ételeiket – ecsetelte. – Csaba és környékének zöldellő utcáin sétálni a jövőben is csábító élmény lehet számomra. A város atmoszféráját, melyet lakosai alakítanak, módomban volt átélni és megélni nekem is, például szlovák köszönéseim során. Remélem és hiszem, hogy a városnak ez a kivételessége továbbra sem szűnik meg, és amíg működik itt az önök szlovák iskolája, a szlovákság kicsi lángocskája nem alszik ki. Örömmel töltött el, hogy itt, Csabán is érzékeltem azt, hogy a mi közép-európai öntudatunk és együvé tartozásunk érzése nőtt, így jobban élhetünk. Ez vonatkozik a szlovák–magyar kapcsolatokra is. A jövőt próbáljuk meg közösen és azonosan értelmezni, a jövőben egymásra vagyunk utalva, becsületes kapcsolatok kellenek rejtett egoizmusok nélkül.

Igor Furdík kitért arra is, örömmel tér vissza időnként majd Békéscsabára, az itt megismert emberekhez.

Gergely Vojtech gazdasági igazgató továbbra is a csabai főkonzulátuson dolgozik majd. Elmondta, az új főkonzul személyére van már jelölt, de a diplomácia szabályai szerint csak akkor jelentik be kinevezését, amikor minden szüksége eljárás befejeződött. Ez január első napjaira várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában