Békés–Bécs

2018.12.29. 19:49

Juhász Zoltán tortái Bécsben hódítottak

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének nyolc tagja is részt vett az immáron 51. alkalommal megtartott bécsi International Festival Bazaar elnevezésű jótékonysági programon. Az osztrák fővárosban működő ausztrál nagykövetség Juhász Zoltán békési cukrászmestert kérte fel, hogy a sárgarépatortát elkészítse a karitatív eseményre.

Papp Gábor

Az International Festival Bazaar elnevezésű rendezvényt az ENSZ Women’s Guild szervezete rendezi meg jótékonysági céllal. A United Nations Women’s Guildet 1967-ben alapították az osztrák fővárosban. Több mint 500 tagja a világ 100 különböző országából származik. Olyan hölgyek alkotják, akik vagy saját maguk dolgoznak az ENSZ valamelyik szervezeténél, vagy férjük a szövetség munkatársa. A szervezet tevékenységének középpontjában megalapítása óta a karitatív tevékenység áll.

Dr. Brendon Hammer nagykövet, munkatársai és az egyesület tagjai.
Beküldött fotók

Nagy hangsúlyt fektetnek a nehéz helyzetben lévő gyermekek támogatására, a világ különböző pontján több ilyen jellegű projektet finanszíroznak. Legjelentősebb programjuk az International Festival Bazaar, amit minden évben egyszer hívnak életre. Az eseményen ebben az évben 80 ország vett részt, akik a saját nemzeti ételeik és italaik árusításából befolyt összeget ajánlották fel jótékonysági célra.

Az idei rendezvényre meghívást kapott az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. Az egyesület tagjai a Bécsben működő ausztrál nagykövetség munkatársainak segítettek az ausztrál és új-zélandi nemzeti ételek és italok árusításában a Vienna Centerben. A különlegességek között szerepelt a két nemzet által legnagyobb becsben tartott specialitásuk, a pavlova is. Az édességet az orosz balerináról, a 20. század ünnepelt sztárjáról, Anna Pavlováról nevezték el, aki több alkalommal vendégszerepelt Ausztráliában és Új-Zélandon. A művésznő 1926-os turnéja után született meg a pavlova receptje.

Juhász Zoltán (jobbról) és fia, ifj. Juhász Zoltán készítette a répatortákat a bécsi jótékonysági akcióra.

Az édesség a mai napig Ausztrália és Új-Zéland kedvenc desszertje, a bécsi rendezvényen is nagyon kelendő volt, 600 fogyott el belőle. Az ausztrál stand másik, nagy népszerűségnek örvendő ínyencségének a sárgarépatorta számított. A nagykövetség ezen torták elkészítésére az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnökét, a cukrászmester Juhász Zoltánt kérte fel. A torták tetejét aboriginal, jellegzetes ausztrál motívumokat ábrázoló ostyákkal látták el. Az édességek mellett a legfontosabb ausztrál nemzeti ételek és italok is szerepeltek a nagykövetség kínálatában.

A jótékonysági akció nagyon sikeresnek bizonyult, a résztvevők elégedettek voltak a bevétellel.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete az elmúlt hét évben elkötelezte magát a jótékonysági tevékenység mellett, több alkalommal támogatta a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályát. A kórházzal való további együttműködés céljai között szerepel, s ebben már több alkalommal segítséget kapott az ausztrál nagykövetség munkatársaitól is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában