Orosháza

2018.12.08. 15:20

Fontos a véradók megbecsülése

Békés megyében 1830 olyan véradó vett át elismerést, aki évtizedek óta nyújtja önzetlenül karját, hogy vérével segítse embertársai gyógyulását.

Csete Ilona

Orosházán és a környező településeken is nagyon sokan élnek, akik elkötelezettek, a véradásban mutatnak példát. Őket köszöntötték a véradók napja alkalmából. 286 ilyen segítőszándékú embernek mondtak köszönetet.

A szerző felvételei

Megtelt az Eötvös téri ebédlő péntek este azokkal a véradókkal, akik a városban és a környező településeken példás módon segítik sok éve már a vérellátást. Olyanokat köszöntöttek, akik 40-100, sőt, 110 (!) – a békéssámsoni Sulcz János – alkalommal nyújtották karjukat és segítették embertársaik gyógyulását. Nem lehet elégszer megköszönni, milyen példás ez a magatartás – hangsúlyozta Tóth Zoltánné a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete véradók-napi ünnepségén.

A Vöröskereszt megyei igazgatója emlékeztetett, a vérkészletek biztosításához, az éves tervszámok eléréséhez rengeteg háttérmunkára és önzetlen segítőre van és lesz szükség. A munka felelősségteljes. Fontos a személyes megszólítás. Fontos, hogy a véradók érezzék a megbecsülést. És nem csak ők, hanem mindazok, akik szervezik, segítik, támogatják a véradások preciz lebonyolítását.

Dr. Méhes Mónika, a véradóállomás vezetője példákat sorolt, amikor életeket mentett egy-egy véradó. Dávid Zoltán polgármester pedig a hétköznapi hősöknek fejezte ki elismerését. Fekécs Levente, a területi szervezet vezetője, a megyei szervezet alelnöke maga is véradó, kiemelte, milyen fontos az első véradói élmény, ami meghatározhatja egy felnőtt egész életét, azt, hogy az önkéntes elhatározás kitart-e évtizedeken át. A véradások szervezői, tevékeny résztvevői kiváló szakemberek, akik mindent megtesznek, hogy ne lankadjon a véradók kedve, hozzáállása – mondta.

Tóth Zoltánné megköszönte az önkormányzatoknak, a Városüzemeltetési Zrt.-nek (a véradók rekreációjához biztosít sok segítséget) és minden támogatónak, a sajtónyilvánosságnak, hogy pozitív hozzáállással segítik munkájukat.

A térség szinte minden településéről érkezett véradókat név szerint szólítva köszöntötték, majd megvendégelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában