zajvédelem

2018.12.17. 13:52

Átszervezik a közterület-használatot Gyulán

Számos lényeges döntést hozott, egyebek mellett a közterület-használat átszervezéséről is határozott a december 13-i ülésén a gyulai képviselő-testület.

P. G.

Az autós kihangosító lármája sokakat zavar. Illusztráció: Shutterstock

Az előterjesztés tárgyalása során dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Kúria egy budapesti ügyben hozott döntése miatt volt szükség a változtatásra. Eszerint a közterület-használathoz való hozzájárulásnak hatósági döntésen és nem szerződésen kell alapulnia. A jelenlegi eljáráson a legtöbb településen, így Gyulán is módosítani kellett.

Az önkormányzat így teljes mértékben felülvizsgálta a mostani rendszert: új rendeletet alkotott a közterület-használattal kapcsolatban, amely garanciákat tartalmaz arra, hogy a korábbi szabálytalan közterület-használattal szembeni fellépés is egyszerűsödik majd.

Az autós kihangosító lármája sokakat zavar. Illusztráció: Shutterstock

A helyi zajvédelem szabályairól is új rendelet született, módosították a képviselő-testület és a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát, valamint a közüzemi kft.-vel kötött feladatellátási szerződést, hiszen az önkormányzati cégtől a polgármesteri hivatalhoz kerül a közterület-hasznosítás feladata.

A változtatásnak egyébként különös aktualitást adott Csengeri Lajos interpellációja. A képviselő még az előterjesztés tárgyalása előtt azt kérte, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt az ellenőrzésekre. Mint mondta, vélhetően nem csak neki borsódzik a háta, amikor hétvégén vagy hétköznap reggel megszólal az autóra szerelt hangosbemondóból a tollfelvásárló reklámja. A képviselő némi derültséget okozva szó szerint idézte is a szöveget.

Ködmönné dr. Lipták Anna osztályvezető elmondta, az eddigi szabályozás csak félig adott megoldást a problémára. A hangos hirdetőberendezésre ugyan nem köthető közterület-használati szerződés, ám rendeletük mostanáig nem tartalmazott szankcionálási lehetőséget. A közterület-felügyelők így csak közölhették az érintettel, hogy jogszerűtlen tevékenységet folytat. A többségében január elsején életbe lépő változtatások után azonban már ötezer és 50 ezer forint közötti helyszíni bírság is kiszabható majd, illetve közigazgatási bírság esetén ennél magasabb összegű is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában