Lökösháza

2018.12.30. 12:54

A seprűhöz termesztik a cirokot

A lőkösházi vadászházban tartott egyeztetést a cirok­beszerzésről Prohászka Csaba, a Főkefe cégvezetője a környékbeli polgármesterekkel, szakemberekkel a közelmúltban. A célt Csizi Péter, a megváltozott munkaképességű embereket védetten foglalkoztató Főkefe, Kézmű és Erfo Közhasznú Nonprofit Kft.-k közös ügyvezetője már első munkanapjain kijelölte: a jövőben kizárólag magyar alapanyagokból kívánnak seprűt gyártani.

Nyemcsok László

Csizi Péter hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a magyar cirok termesztésének, beszerzésének előmozdításáért. Ezt diktálja a nemzeti öntudat és a haszonelv egyaránt, hiszen a magyar cirok a szakemberek szerint jobb minőségű, mint a román. Seprűgyártás az Erfónál Sándorfalván, a Főkefénél Budapesten és Szombathelyen van.

A lőkösházi vadászházban tartották élénk érdeklődés mellett a cirokkal kapcsolatos tanácskozást. Beküldött fotók

Prohászka Csaba a megbeszélésen felvázolta javaslatát. Készek közép-, illetve hosszú távú megállapodást kötni az önkormányzatokkal, termelőkkel, hogy kiszámítható legyen a cirok termesztése termelői és vevői oldalon egyaránt. A Főkefe továbbá minden szakmai segítséget megad a ciroktermesztést elindító önkormányzatok számára, melyeknek ez egyrészt bevételt, másrészt foglalkoztatást jelent.

Az egyeztetésen az alábbi települések vezetői vettek részt: Almáskamarás, Battonya, Doboz, Kétegyháza, Kisdombegyház, Kunágota, Magyardombegyház. A megbeszélés eredményeként a térség önkormányzatai a társaságok cirokigényének várhatóan 15–20 százalékát fedezik majd.

Dr. Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza alpolgármestere és Tarján István képviselő is részt vett a találkozón. Mindketten a közfoglalkoztatás mezőgazdasági részének felelősei Kétegyházán.

A kidolgozott konstrukciók jövedelmezővé teszik a régen népszerű növény újbóli termesztését.

– A kenderkonzorciumban már négy éve részt veszünk, és úgy gondoljuk, hogy a ciroktermesztésnek is újra van jövője, amennyiben a közmunkaprogram megmarad – hangsúlyozta dr. Rákocziné Tripon Emese. – Kedvező, hogy nagy mértékű állami támogatást kapnak az önkormányzatok is, attól függően, hogy milyen közmunkaprogramban szerepelnek. Vannak, akiknek szinte az egész termeltetést megfinanszírozzák, másoknak a vetőmagot, a növényvédő szereket biztosítják, a bérmunkát ki kell fizetni. A betakarítás nagyon kézimunka-igényes, itt szükség van a közfoglalkoztatottakra. Összességében jövedelmezőnek tűnik ebben a formában a termesztés, mi szóban már meg is egyeztünk egy hektár cirok termesztéséről.

Januárban termelőkkel tárgyalnak

A lőkösházi László Tibor cirokfelvásárlással és -raktározással foglalkozik a Főkefének. Emellett termelési szaktanácsadással is szolgál. Elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartoznak a megváltozott munkaképességű embereket védetten foglalkoztató Főkefe, Kézmű és Erfo Közhasznú Nonprofit Kft.-k. László Tibor kitért arra, ez a környék a ciroktermesztés hazája volt a ’90-es évekig. Most itt a lehetőség az újbóli felvirágoztatására. Biztos a piac, ugyanis az említett társaságok százezres nagyságrendben kötnek seprűt. Az önkormányzatok vezetőit követően januárban a termelőkkel ülnek le tárgyalni e témában Lőkösházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában