Gyula-Békéscsaba

2018.11.26. 19:50

Szemből hajtott fel a román rendszámú autó a négysávos útra

Szembe hajtott a forgalommal egy román rendszámú autó vezetője szombaton délután, sötétedés után a 44-es főúton, Békéscsaba és Gyula között. Miután az egyik szemtanú Facebook-posztban hívta fel a figyelmet az esetre, több hozzászólásból is kiderült, hogy nem első alkalommal fordulhatott elő ilyesmi az érintett szakaszon.

Papp Gábor

– Az eset múlt szombaton délután negyed hatkor, már sötétben és esőben történt – idézte fel a történteket Simon Tibor. A gyulai járműmérnök – aki egyébként közlekedésbiztonsági szakirányon végzett az egyetemen – a szembejövő autóra nem sokkal azután lett figyelmes, hogy elhagyta az Aldinál található körforgalmat.

– Közvetlenül előttem ketten haladtak a külső sávban, mögöttem pedig legalább négy járművet láttam – mondta. – Nem sokkal ezután előzni kezdtem az előttem haladó autót a belső sávban, amikor azt hittem, rosszul látok. Két lámpa fénye bukkant fel velem szemben.

Illusztráció: Shutterstock

A fiatalember nem látott rosszul, egy román rendszámú Dacia közlekedett a belső sávban. Becslése szerint mintegy 90 kilométer/órás sebességgel haladhatott a forgalommal szemben. Simon Tibor elmondta, a vezető nem viselkedett kihívóan, vélhetően valahol elnézte az utat, s miután többen rávillogtak, remélhetőleg ráébredt, hogy nem a megfelelő részen vezet.

Simon Tibor kérdésünkre – mint szakmabeli – úgy vélekedett, a közlekedési jelzések a hazai autóvezetők számára egyértelműek a 44-es főúton, a más közlekedési kultúrából érkezők számára viszont akár gondokat okozhatnak.

– A kötelező haladási irány jelzése, úgy látszik, nem elegendő mindenki számára, s talán a Gyula–Békéscsaba közötti kétszer két sáv autópálya-jellege lehet zavaró. Esetleg érdemes lenne megfontolni, hogy hosszabb távon nagyobb táblákat is célszerű lenne kihelyezni a szakaszon, így segítve az ilyen esetek elkerülését – vélekedett.

A napokban megjelent Facebook-posztot kísérő hozzászólásokból kiderült, hogy mások is látták az említett Daciát, illetve szó esett arról, hogy korábban is megtörtént ilyesmi a 44-esen. Az egyik hozzászóló arról írt, hogy másfél héttel korábban, egy csütörtöki napon este fél hatkor a Praktiker áruház környékén egy Lada hajtott szemben a forgalommal. Ezt az autót is többen látták az említett szakaszon rossz helyen közlekedni.

A figyelem és helyismeret hiánya

A rendőrségre az üggyel kapcsolatban nem érkezett bejelentés, és mint megtudtuk, ritkának számítanak az ilyen esetek. A forgalommal szemben haladást elsősorban a figyelmetlenség okozza, amihez kapcsolódhat a helyismeret hiánya is. A rendőrség arra kéri a közlekedőket, amennyiben bűncselekményt, szabálysértést, balesetveszélyes helyzetet látnak, hívják a 112-es segélyhívót, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat. A forgalommal szemben haladás figyelmetlenség esetén közlekedési szabálysértés, de szándékosság esetén akár közúti veszélyeztetés bűncselekmény is megvalósulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában