hálaadó istentisztelet

2018.11.04. 18:08

Százötven éve építették újjá a kilenc tornyú sarkadi templomot

Emléktáblákat avattak és hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap Sarkadon annak apropóján, hogy 150 éve építették újjá a város jelképének számító, a kilenc tornyával a világon egyedülálló sarkad-belvárosi református templomot.

Licska Balázs

A parókia falán emléktáblát helyeztek el a Sarkadon 1932 és 1953 között szolgáló Leel-Őssy Árpád református lelkész és országgyűlési képviselő; valamint a tíz éve elhunyt, a városban húsz évet élt dr. Leel-Őssy Lóránt ideg-elmegyógyász főorvos, címzetes egyetemi tanár, Sarkad és Esztergom díszpolgárának tiszteletére, aki a neurológia és a neuropatológia területén alkotott maradandót.

Az emléktáblákat dr. Mokán István polgármester, dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Koncz Zsolt, a sarkad-belvárosi református egyházközség lelkésze leplezte le, az emléktáblákat többen – a Leel-Őssy család képviselői is – megkoszorúzták.

A szerző felvételei

Sarkad központi részén 1700 körül már állt templom, a torony 1796-ban épült. Egyedül egy kődarab maradt meg azt követően, hogy 1866-ban hatalmas tűzvész pusztított a településen, melyben a templom is odaveszett.

A sarkad-belvárosi református templom újjáépítése 1867-ben kezdődött és 1868-ban, tehát kereken 150 éve ért véget. Ennek emlékére szintén emléktáblát avattak az Isten házán belül. Az Isten házának a tornya linzi mintára épült, a kilenc tornyából nyolc fiatorony. Mivel a linzi rá pár évre, 1880-ban leégett, a világon egyedülálló torony csak Sarkadon látható.

Igét hirdetett dr. Fekete Károly püspök

A hálaadó istentiszteleten közreműködött a debreceni református kollégium kántusa, Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy vezényelt. Igét hirdetett dr. Fekete Károly, felhívva a figyelmet arra, hogy mi olvasható a mennyezeten: „dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, az emberekhez jóakarat”. Hangsúlyozta: nem véletlen választották ezt annak idején.

A püspök azt mondta, hogy a templom olyan hely, ahol felülről jövő erőket vehetünk magunkhoz, ahol a világlátásunk tisztul, ahol összeér Isten és ember világa, ahol a menny a földre száll. A templom emlékeztet minket arra, hogy a 21. században is egyedül Istené a dicsőség, és hogy ha Isten velünk van, akkor kicsoda ellenünk. A templomban az ember számára megszületik a békesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában