szűrővizsgálat

2018.11.08. 16:06

Kiszűrik a gyerekek lisztérzékenységét

Teljes mértékű és ingyenes lisztérzékenység szűrést végeznek idén is az általános iskola első osztályát kezdő gyermekeknél Gyulán – közölte a témával kapcsolatban megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

P. G.

Tavaly összesen 196 gyermek vett részt a szűrésen. Két gyermeknél pozitív eredményt kaptak. A további vizsgálatok náluk igazolták is a lisztérzékenységet, mindketten diétát kezdtek. Elhangzott, Gyulán a helyi Egészséges Városért Közalapítvány segítségével nyílik lehetőség arra, hogy elvégezhessék az alapos szűrővizsgálatokat.

A lisztérzékenység örökletesen meghatározott, családi halmozódást mutató, életre szóló emésztőszervi betegség. A kórkép a vékonybél-nyálkahártya súlyos károsodásával jár, melynek következménye felszívódási zavar. A lisztérzékenység lényege különböző gabonafélékben található, glutén nevű fehérjével szembeni túlérzékenység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában