virtuális kerítés

2018.11.04. 15:20

Kell a nyomkövető, de első a bizalom

Hol járhat a gyerek iskola után? Vajon miért nem veszi fel a telefonját? Ezekre a kérdésekre is könnyen választ kaphatnak az aggódó szülők a manapság egyre népszerűbb nyomkövető eszközök, applikációk használatával. Azonban a szakemberek azt mondják, a legfontosabb a bizalom, mely az egészséges gyerek-szülő kapcsolat alapja. A nyomkövetők egyébként nem azt mutatják meg, hol van a gyermek, hanem arról adnak tájékoztatást, hol van a készülék, de utóbbiban sem lehetünk biztosak.

Balázs Anett

A nyomkövetők térhódításának köszönhetően egyre több lehetőség nyílik a figyelemre. Kanalas Sándor kamuti IT-tanácsadó elmondta, az okostelefonok zöme alapértelmezetten rendelkezik nyomkövető funkcióval, de ha mégsem, akkor telepíthető rájuk ilyen alkalmazás. Ezekhez szükség van a GPS-koordinátákra és internetkapcsolatra. Ez utóbbira azért, hogy eljuttassa az információt, ami viszont jelentősen merítheti a telefon akkumulátorát.

Létezik olyan megoldás is, hogy internet nélkül, sms-en keresztül tájékozódhatunk a gyermek hollétéről. Mindegyiknél szabadon választható, hogy a gyermek számára nyilvánvaló legyen a megfigyelés ténye.

Tudatosítani kell a gyermekben, hogy a védelem érte szól /Illusztráció: Shutterstock/

A szakember elmondta, ezenfelül vannak olyan nyomkövető eszközök, mint például a GPS-rendszert használó karórák, melyek előfizetéssel működnek, és a szülő applikáción vagy webes felületen tájékozódhat a gyermek hollétéről.

A nyomkövető alkalmazások is kijátszhatóak, hiszen van már több olyan applikáció, amellyel beállítható, hogy a valóstól eltérően egy teljesen más helyszín adatait közölje az eszköz.

– A lányom tízéves, elkezdett egyedül iskolába és különórákra járni, osztálykirándulásokon is kifejezetten hasznos lehet a telefonra letöltött applikáció. Számomra megnyugtató egy ilyen megoldás – árulta el egy békéscsabai édesanya. Elmondta, a gyermekkel megbeszélték, hogy figyelemmel kíséri az útját, és úgy gondolja, ebben az életkorban ez még nem okoz gondot. De már most látja, hogy nehéz meghúzni azt a határt, ahol a gyermek még azt érzi, a szülei megbíznak benne, és az ő biztonsága érdekében történik a nyomkövetés. A családban van egy első osztályos kisfiú is, akinek szülei viszont az említett karórát vásárolták meg.

A különböző kütyük pozitív tulajdonságai mellett azonban nem árt figyelembe venni azt is, hogy használatukkal saját gyermekünk személyiségfejlődését is befolyásolhatjuk.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus szerint kisebb gyermek esetében szülő és gyermek számára egyaránt hasznosak ezek az eszközök, mert biztonságérzetet nyújtanak mindkét fél számára. Azonban serdülőkorban már sok konfliktus forrása lehet, ha a kamasznak nem hagynak saját teret az egyedüllétre.

– Bizalmas kapcsolatban a szülő elfogadja, hogy a serdülő gyermek kikapcsolja az applikációt. Akkor van probléma, ha a szülő ezt nem fogadja el, tartva attól, hogy a gyerek rosszban sántikál. Ez esetben a kapcsolatukkal van probléma, amit a technika nem fog tudni megoldani – hangsúlyozta. Hozzátette, ha egy tinédzser azt érzi, nem lehet magányban, ez bizony a személyiségfejlődésében is zavart okozhat.

Virtuális kerítés a biztonságért

A GPS-rendszer-alapú karórák a kétirányú kommunikáció lehetőségével biztonságos érzést nyújtanak, és a legtöbb gyereket nem zavarja ezek viselése. A lépés- és kalóriaszámláló, alvásminőség-figyelő funkciók a nagyobbak számára lehetnek hasznosak. Létezik valós idejű nyomkövető funkció, mely akár kétméteres hibahatáron belül azonosítja a tartózkodási helyet. A letölthető applikációkon keresztül beállítható biztonsági terület – más szóval virtuális kerítés –, melyből kilépve az óra riasztást küld a szülő telefonjára.

A már okostelefonnal rendelkező gyerekek számára a pécsi fejlesztésű Kezedben a biztonságod elnevezésű segélyhívó alkalmazás is hasznos lehet. Ha bajban van a gyermek, és riasztást indít készülékén, akkor az általa megadott emberek – a rendőrség is beállítható – értesítést kapnak a telefonjukra.

Kanalas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a felhasználói fiókok regisztrációja során fontos a gyerek valós életkorát megadni, így a virtuális világban való barangolását is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában