galériával, videóval

2018.11.14. 17:00

Gyakorlat: repülőgép csapódott egy autóbuszba a 44-esen

Nagyszabású gyakorlatot tartott szerdán a békéscsabai repülőtéren és környékén a katasztrófavédelem, bevonva többek között a mentőket, a rendőrséget, a honvédséget. A feltételezés szerint lezuhant egy repülőgép, egy 44-esen főúton közlekedő autóbuszba csapódott – a főút bizonyos szakasza ezért volt szerdán lezárva. Összességében közel harmincan sérültek meg, őket középiskolások játszották el teljesen élethűen.

Licska Balázs

MTI fotó: Rosta Tibor

Úgynevezett légijárművet kutató-mentő gyakorlatot szervezett szerdán a katasztrófavédelem. Az elképzelt helyzet szerint egy Temesvárról Kassa felé tartó repülőgépen hajtóműhiba lépett fel. Ezért kényszerleszállást kellett, pontosabban kellett volna végrehajtania, amire a békéscsabai légi kikötőt jelölték ki. A jármű azonban nem tudta tervszerűen megközelíteni a repülőteret – hogy a túlfutást elkerülhesse, a pilóta úgynevezett átstartolást hajtott végre.

Ugyanakkor ez sem sikerült a hajtómű problémái miatt, így a repülőgép lezuhant a 44-es főúton közlekedők közé: egy autóbuszba csapódott, és aztán a baleset részese volt több személygépkocsi is. Az ütközés következtében többen beszorultak a járműveikbe, valamint néhány sérült esetében poszttraumás stresszzavar lépett fel, és a helyszínt pánikszerűen elhagyták, szétszóródtak a fás és bokros területeken.

 

Főleg eszméletlenül a földön fekvő, valamint jajveszékelő emberek fogadták az érkező egységeket a helyszínen. A termetes repülőtéri tűzoltóautó pillanatok alatt befutott, habbal oltotta el a feltételezés szerint lángoló repülőgépet – az üzemanyag, a kerozin, mint éghető folyadék miatt volt szükség habra víz helyett. Később több tűzoltóautó érkezett több városból, a tűzoltók pedig megkezdték a sérültek kiszabadítását, kimentését a járművekből.

Hamarosan megannyi szirénázó mentőautó lepte el a környéket, valamint légi segítség is érkezett a katonai és a rendőrségi helikoptereknek köszönhetően. Egy méretes sátrat állítottak fel, oda és annak környékére vitték folyamatosan a tűzoltók a sérülteket, természetesen minden kérdésben egyeztetve a mentőszolgálat munkatársaival. Ők – miközben folyamatosan nyugtatták – látták el a sérülteket. A bajba jutottakat diákok játszották el, őket a vöröskeresztesek festették véresre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy kormányrendelet értelmében tartották meg a gyakorlatot. Fülep Zoltán tűzoltó ezredes megosztotta, hogy a bajba jutott légijármű felkutatásában és mentésében több szervezet is részt vett, a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a honvédség, a mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Hungaro Control Magyar Légiforgalmi Szolgálat, továbbá a békéscsabai repülőtér tűzoltói és munkatársai.

Hozzátette: Magyarországon nem fordulnak elő jellemzően hasonló szerencsétlenségek, amikor valós eseménynél is be kell mutatniuk ezt a tudásukat, együttműködő-képességüket a szervezeteknek, ugyanakkor kisebb események megesnek, vitorlázók szenvednek balesetet, siklóernyősök tűnnek el. Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőhelyettese elmondta: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat felelt a helyszínen az irányításért.

A sérültség fokától függően mentették és látták el a bajba jutottakat

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes elmondta, hogy a gyakorlatra több városból riasztottak tűzoltókat, így például Békéscsabáról, Békésről, Gyuláról, Mezőberényből, Orosházáról, összesen tíz tűzoltójárművet. A technikai eszközök között egy daru is helyet kapott. Érdekességként megjegyezte, hogy katonai és rendőrségi helikopterek is részt vettek a gyakorlaton.

A mentők is jelentős erőkkel érkeztek a helyszínre. Kárász László Békés megyei vezető mentőtiszt sorolta, hogy egy mentőtiszti kocsi, egy esetkocsi, egy mentőgépkocsi, illetve az úgynevezett tömeges baleseti egység vonult.

Mint lapunk kérdésére fogalmazott, minden olyan gyakorlat fontos, amin a társszervezetekkel való együttműködést erősíteni lehet, hogy éles helyzetekben gördülékenyebben hajtassák végre a feladatokat. Egy-egy tömeges balesetnél – mint amilyen a feltételezés szerint ez is volt – a sérültség fokától függően osztályozni kell a bajba jutottakat, meg kell határozni a mentési, ellátási sorrendet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában