Gyula

2018.11.23. 11:20

Étkeztetési központ lehet a relégyárból

Több mint félmilliárd forintos pályázati támogatással újulhat meg a volt gyulai relégyár, amelyben az önkormányzat közétkeztetési központot, illetve irattárat, raktárat alakítana ki.

Papp Gábor

A relégyár több mint húsz esztendeje áll üresen, az önkormányzat más funkcióval új életre keltené. Fotó: Imre György

A képviselő-testület még 2017-ben döntött arról, hogy megvásárolja a mintegy két évtizede üresen álló relégyárat. A tulajdonjog megszerzésére az önkormányzat 35 millió forintot biztosított tavalyi költségvetésében. A határozat megszületését követően megkeresték a tulajdonos multinacionális vállalatot, illetve az ingatlanokon lévő keretzálogjog jogosultját, az illetékes pénzintézetet. Az adásvételi szerződés akkor a két utóbbi fél véleménykülönbsége miatt nem jött létre.

A relégyár több mint húsz esztendeje áll üresen, az önkormányzat más funkcióval új életre keltené. Fotó: Imre György

Közben a város két, az épület felújítását, illetve a közétkeztetés fejlesztését célzó pályázata is nyert. A volt relégyár rehabilitálása című szakmai anyagukkal 468 millió forintos, a Közétkeztetés fejlesztése Gyulán című pályázatukkal 72 millió forintos támogatást ítéltek meg számukra. Így megszületett annak lehetősége, hogy 540 millió forintból felújítsák a volt relégyárat, és ott alakítsák ki a Gyulakonyha új központját.

Mint arról a pályázat benyújtásakor lapunkban beszámoltunk, a program keretében valósulna meg az évtizedek óta funkció nélkül álló épület rekonstrukciója. A projekt részeként az ingatlan új hőszigetelt nyílászárókat, külső hőszigetelést és magas tetőt kapna. A beruházás során az épületben – ahogy írtuk – közétkeztetési, valamint irattározási, raktározási funkciónak teret adó helyiségeket alakítanának ki. A fejlesztési elképzelés részleteivel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a tavalyi döntés értelmében földszinten építenék ki a közétkeztetéshez szükséges alap-infrastruktúrát. Az emeleti szinten az önkormányzati közszolgáltatáshoz kapcsolódó irattári anyagok tárolásához elengedhetetlen helyiségeket alakítanák ki. A tető beépítésével pedig a tetőtérben kapna helyet a technológiai gépészet.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kérdésünkre kifejtette, a sikeres pályázatokra való tekintettel a városvezetés tovább folytatta a tárgyalásokat, amelyek eredményeként mind a tulajdonos zrt., mind a hitelező bank hozzájárult az ingatlanok értékesítéséhez. A volt relégyár épületének értéke az ingatlanpiaci folyamatok miatt drágult, mintegy 42 millió forintra. A volt relégyár rehabilitálása című pályázatban lehetőség nyílik ingatlanvásárlásra 7 millió 350 ezer forint plusz áfa összegben. Ezért a fedezetet részben ez az összeg biztosítja. A fennmaradó részt pedig az önkormányzat saját erőből finanszírozza.

Több ok is indokolja a beruházást

A beruházás több szempontból is lényeges – szólt a tervezett fejlesztés jelentőségéről dr. Görgényi Ernő polgármester. – Egyrészt, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. jelenlegi központja kevésbé korszerű, így a pályázati támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílna egy modern konyha megteremtésére. A kft. jelenlegi telephelyét lebontanák, a területet átadnák a Dürer iskolának, amivel jelentősen növelhetnék az iskola udvarát a gyerekek érdekében. Emellett ott parkolók is létesülhetnének. A volt relégyár húsz éve üresen áll, így városképi szempontból is fontos lenne, hogy rehabilitálják, helyrehozzák, így az ingatlant nem tenné tönkre az idő vasfoga. Nem utolsósorban pedig az önkormányzat raktározási, irattározási gondjait is orvosolná a fejlesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában