Békéscsaba

2018.11.03. 16:40

Barátságokat is szőhetnek a házhoz szállított könyvek

Ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással segíti az idős, beteg, mozgáskorlátozott, vak és gyengénlátó, lakáshoz kötött beiratkozott olvasóit a Békés Megyei Könyvtár.

Nagy-Laczkó Viktória

A „Könyvet házhoz” során a bibliotéka egyes munkatársai ugyanis személyesen juttatják el a kiválasztott könyvtári dokumentumokat az érintettek részére, akik ilyenformán közvetlenül az otthonukban férhetnek hozzá a könyvtári dokumentumokhoz.

A megyei könyvtár több ezer beiratkozott olvasója között sokan vannak, akik megromlott egészségi állapotuk miatt nem tudják elhagyni otthonukat.

Az egykoron bejárók és az újonnan, hasonló helyzetben lévő beiratkozók megsegítésére találta ki hosszú évekkel ezelőtt az intézmény a Könyvet házhoz elnevezésű szolgáltatást, melynek lényege, hogy Békéscsaba belterületén a könyvtári dolgozók ingyenesen kiszállítják a kiválasztott darabokat az olvasóknak, akikkel a személyes találkozások alkalmával beszélgetnek, kapcsolatot is ápolnak.

Rakonczás Szilvia (balról) is segíti a szolgáltatást. Fotó: Lehoczky Péter

– A szolgáltatás igénybevételekor nem csak a dokumentumok átadása-átvétele történik meg. A munkatársaim beszélgetnek az érintettekkel, sok mindent megtudnak egymásról, ezért a szereplők viszonya egy bizonyos időn túl már inkább személyes, baráti kapcsolattá alakul – foglalja össze a program közösségépítő erejét Rakonczás Szilvia könyvtárigazgató.

A térítésmentes lehetőséggel többféle módon élhetnek a békéscsabai olvasók: az interneten elérhető katalógus alapján kiválasztják a kívánt dokumentumot, majd telefonon leadják „rendeléseiket”, vagy a könyvtár központi számát tárcsázva elmondják, milyen témakörben keresnek könyveket, folyóiratokat, így a bibliotéka dolgozóira bízzák a megfelelő darab kiválasztását, vagy akár a régi könyvtári ismeretségek alapján felhívják a kapcsolattartójukat, akinek részletezik kívánságaikat.

– Mindig változó, hogy hány embert érünk el. S bár az utóbbi időben kicsit visszaesett a megrendelők száma, ma is sokan élnek a lehetőséggel. Van olyan idős néni, aki akkor kezdett el könyveket rendelni, amikor tüdődaganatot diagnosztizáltak nála.

Számára terápia jellegű az olvasás, ezért kifejezetten nagy fogyasztónak számít; rendszeresen viszek hozzá romantikus olvasmányokat, de előfordul, hogy bejön a könyvtárba.

Akad olyan idősebb asszony is, aki a csípőműtétje miatt nem tud rendesen mozogni. Neki a lányán keresztül juttatom el a kiválasztott műveket – mondta a könyvtár egyik munkatársa, aki régóta szállítja biciklivel vagy akár gyalogosan is a könyveket, hangoskönyveket, folyóiratokat az érintetteknek.

Elmondása szerint jellemzően a történelmi és a szórakoztató regények közül szemezgetnek leginkább az olvasók.

– Sok helyre járok, köztük az Életfa Idősek Otthonába is, ahol egyrészt az egyik volt, már rosszul látó könyvtári dolgozónak hordok hangoskönyveket, másrészt az egyik lakó számára az Édes Anyanyelvünk című folyóirat nyelvi játékának másolatát, amit az otthon lakóival közösen fejt meg.

Ugyanúgy megy a kölcsönzés

A Könyvet házhoz résztvevőire hasonló szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik bejárnak az intézménybe: egy alkalommal nyolc könyv vagy hangoskönyv (hangkazettán), valamint a zenei könyvtárból 4 CD-formátumú hangoskönyv kérhető; a kölcsönzési határidő dokumentumtípustól függően 28 vagy 14 nap, amely igény szerint két alkalommal meghosszabbítható elektronikusan a könyvtár honlapján, telefonon vagy e-mailben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában