Füzesgyarmat

2018.11.24. 06:45

A lovas polgárőr vette észre a város felé terjedő tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között. Szabó Erzsébet és Tóth Laura az észlelést követően vágtára fogta az állatokat, azonban Laura lova megsérült, így csak Szabó Erzsébet ment tovább a sűrű füst irányába.

Nagy-Laczkó Viktória

A szokásos kilovaglást végezte Szabó Erzsébet, a Füzesgyarmati Polgárőrség lovas polgárőre és járőrtársa, Tóth Laura november 15-én délután 14 órakor, amikor a két önkéntes egyszer csak nagy füstre lett figyelmes a város határában. S mivel Biharnagybajom és Füzesgyarmat között több kilométer hosszan egy száraz ér húzódik – mely tele van nádassal, száraz avarral, fával – Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat. Ekkor Laura lova megsérült, ezért Erzsébet egyedül lovagolt tovább a helyszínre, ahol a nagy szél hatására addigra már több száz méteres szakaszon leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat felé.

Szabó Erzsébet és lova is helyt állt az esetnél /Fotó: Imre György/

– Először azt hittem, hogy valaki a nádat akarja kitakarítani, ezért embereket kerestem. Felmértem a területet, de nagy meglepetésemre sem embert, sem állatot nem találtam. Miután meggyőződtem, hogy nem tartózkodik ott senki, felhívtam a tűzoltóságot, akik nagyon hamar kiértek a helyszínre – mondta el Erzsébet. Összesen négy tűzoltóautó vonult ki a bejelentésre, három Szeghalomról, egy a füzesgyarmati önkéntes tűzoltóságtól. A lovas annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a kiérkezőket, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.

– A tűzoltók egyszerre kezdték meg a lángok megfékezését mindkét oldalról, azonban voltak olyan részek, ahová nem tudtak bemenni, ezért segítettem nekik, ott maradtam és lóháton mentem be a problémás helyekre. Megnéztem, hogy hol ég még a tűz, hol aludt már el – idézte fel a történteket a polgárőr, akinek még soha nem volt még ehhez hasonló szituációban sem része. – Ez volt az első ilyen esetem. A lovam végig nagyon készséges volt, nem ijedt meg egyáltalán, a tűzön és füstön is keresztülment.

A tűzesetet Erzsébet visszaemlékezése szerint mintegy 20 perc alatt sikerült megfékezniük a kiérkező szakembereknek. Mint, ahogy az Országos Polgárőr Szövetség oldalán is olvasható, a feltételezések szerint az eset azért történt, mert valakik ki akarták tisztítani az árkot a nádtól és a hulladékoktól, s úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.

– Örülök, hogy jót cselekedhettem, megtettem minden tőlem telhetőt – mondta a Erzsébet. A tűzoltóság munkatársai megköszönték a segítséget és örömüket fejezték ki, hogy a környéken vannak lovas polgárőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában