elismerés

2018.11.04. 10:10

A legkiválóbbakat díjazták idén is a Békés Megyei Prima díjakkal

Az idei évben a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a békéscsabai Mariann Balettiskola, valamint a Békésszent­andrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő Sport Club tagjai, vezetői vehették át a Békés Megyei Prima díjakat.

Hírlap-összeállítás

Az elismeréseket a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés Megyei Szervezete által életre hívott gálán adták át a közelmúltban a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

A díjakat a VOSZ megyei szervezetének gáláján adták át a közelmúltban

 

Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar

A Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar 1966-ban alakult Bodri János vezetésével. Huszonhét évvel ezelőtt Bagoly László karnagy szervezte újjá, aki azóta is a zenekar vezetője. Tagjai az alapfokú művészeti iskola jelenlegi és volt növendékei, tanárai. Rendszeres fellépői Békés város és a megye kulturális programjainak. Repertoárjukban indulók, polkák, komoly- és könnyűzenei feldolgozások, filmzenék és más népszerű dallamok egyaránt szerepelnek. Szép eredményeket értek már el számos versenyen és fesztiválon, de mégis arra a legbüszkébbek, hogy 2012-ben városuk, Békés a Civilek a városért kitüntetésben részesítette őket.

– Amikor megkaptam az e-mailt arról, hogy a zenekart megyei Prima díjban részesítik, először nem is nagyon hittem a szememnek – mesélte lapunknak Bagoly László. Az együttes vezetője elárulta, hogy nem szokása, de akkor meghatódott. – Szerettem volna, hogy a zenekar tagjainak örömét még teljesebbé tegye a meglepetés, ezért igyekeztem titokban tartani, hogy díjat kapunk. Csak néhány embert avattam be. Maga az elismerés egyébként óriási öröm, jóleső érzés, ugyanakkor egy kitüntetésnek megfelelni még nagyobb kihívást jelent.

A Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar 1966-ban alakult meg /Fotók: Imre György/

Bagoly László – aki a békési alapfokú művészeti iskola vezetője is – kiemelte, remek pedagógusokkal és kiváló közösséggel dolgozhat együtt. – Talán ennek is köszönhető, hogy a gyerekek gyorsan fejlődnek, hamar elérnek egy olyan szintet a hangszertudásban, amikor már zenekarban is megállják a helyüket. A fúvószenekar tagjai közül jelenleg 12-en tanulnak zenei pályán, zenei szakgimnáziumban, a zeneakadémián vagy más hazai, illetve külföldi nívós szakirányú felsőoktatási intézményben. Ahogy vége a hétnek, jönnek haza, órarendjüket is úgy alakítják, hogy a próbákon itthon legyenek. Így nemcsak tudásuk, szakmaiságuk, hanem emberi kvalitásaik is példát jelentenek a fiatalabbak számára, fel lehet nézni rájuk – mondta.

A vezető kitért arra, hogy az egyébként is erős közösséget lehetőség szerint igyekeznek tovább építeni. Nyaranta Fonyódon szerveznek zenekari tábort, legutóbb pedig Erdélyben és Pápán jártak.

– A csapatnak figyelemre méltó módon sokrétű a repertoárja. Minden zenekarnak megvan az egyéni arculata, és hangzásvilága, ez természetesen ránk is igaz. Mi arra törekszünk, hogy a zenénk szakmailag is igényes legyen, és a közönség ugyancsak szeresse – fogalmazott Bagoly László.

Mariann Balettiskola

Megtisztelőnek nevezte Vargáné Szokol Mariann, hogy Békés Megyei Prima díjjal jutalmazták a békéscsabai Mariann Balettiskolát, amit évtizedekkel ezelőtt ő hívott életre, és azóta is ő vezet. Mint fogalmazott, olyan, mintha egy gyorsvonaton utaznának a tanítványaival, és a kitüntetéssel egy állomáshoz érkeztek volna, ahol egy kicsit körbenéznének – és tetszene, amit látnának.

Elmondta, hivatalosan ez volt a Mariann Balettiskola első kitüntetése, de mindennap kap díjakat a tanítványaitól, hiszen úgy véli, hogy egy-egy mosoly, ölelés, rajz is lehet az – sőt, a lehető legtöbb. Emellett minden tanév végén ünnepélyes keretek között – mondhatni – vizsgát tartanak a gyerekekkel a szülők, rokonok előtt, előadva, hogy mit tanultak az elmúlt egy esztendőben.

Vargáné Szokol Mariann számára az a leglényegesebb, hogy megszerettesse a mozgást tanítványaival, hogy a kisebbek és nagyobbak örömet lelhessenek a táncban, hogy mosolyogva távozzanak a balettórákról. Hozzátette: fontos számára, hogy játékos formában tanítson, hiszen nem az számít, hogy profi táncos lesz-e a tanítványából vagy sem, hanem az, hogy élvezze az órát.

A Békés Megyei Prima díj a Mariann Balettiskola első, igazán komoly kitüntetése

Tavaly kerek évfordulóhoz érkezett, akkor volt huszonöt éve, hogy végzett a táncművészetin – klasszikus balett szakon pedagógusi diplomát szerzett -, és hogy elindította a balettiskolát. Nem számolta össze, hogy az elmúlt két és fél évtizedben hányan fordultak meg a kezei között, de az elmondható, hogy évente nagyjából 50-60 gyermeket oktat – emellett felnőttek számára stresszoldó tánctréninget tart -, és ezt alapul véve hét-nyolcezerre tehető ez a szám. Onnan látszik, hogy telik az idő, hogy az egykori tanítványok már a gyermekeiket hozzák az órákra.

– Összességében a balett szépsége fogott meg. Az a rend, ami benne van. Az, hogy gyönyörű koreográfiákat lehet alkotni. Végig jól éreztem magam, észrevétlenül is beleszerettem, nem volt kérdés, hogy a balettot választom hivatásomnak. A színpad nem vonzott, a tanítás viszont igen – ecsetelte. Kiemelte, hogy mindig igyekszik fejleszteni és újítani magát a gyermekek érdekében.

Vargáné Szokol Mariann egyik kiváló tanítványa, Berényi Anna – aki segíti is a balettiskola működését – elmondta, hogy ötévesen kezdett balettozni. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus imád koreográfiákat alkotni, hogy mindig vidáman, mosolyogva tartja az órákat, melyek soha nem unalmasak, melyekben mindig van valami érdekesség; pontosan ezért egyszerre meglepő és élvezetes is vele együtt dolgozni.

Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő SC

A magyar sport kategóriában győztes Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő SC úttörő szerepet töltött be a sportág megyei meghonosításában, amely a 90 éves Csikós Györgynek volt köszönhető. Vezetésével 1961-ben alakult meg a szakosztály. Irányítását később a tragikusan fiatalon, 33 évesen elhunyt Simon Fiala Tibor vette át. 1969-ben vidékbajnokságot rendeztek Békésszentandráson, ami akkoriban nagy esemény volt.

1972-től Sinka József vette át az edzések vezetését, aki versenyzője, edzője, szakosztályvezetője, 2000-től elnöke volt az önálló egyesületnek, egészen a 2015-ben bekövetkezett haláláig. Jelenleg a vele egy időben versenyző Sinka Péter Olivér tölti be az elnöki, Fabó István az ügyvezető elnöki tisztséget. Utóbbi nem volt még 20 éves, amikor már a klub elnökségében vállalt munkát.

– Csikós György nélkül ma nem léteznénk, ő építette az első hajókat – tekintett vissza a kezdetekre Fabó István. – Simon Fiala Tibornak és Sinka Józsefnek sokat köszönhetünk, hiszen nagyon sokat tettek a szakosztályért. 1963-ban rendeztük az első versenyünket, három-négy évvel később indítottuk el a Körös Kupát, ami a ’70-es évek elejétől a ma is roppant népszerű Simon Fiala Tibor-emlékverseny néven futott tovább.

A szentandrási kajak-kenu szakosztály komoly sikereket ért el

Az évtizedek során megannyi neves sportolót neveltek ki, Sinka József volt a klub első I. osztályú versenyzője, Hrncsjár András már nemzetközi eredményt jegyzett 1977-ben, amikor az ifi-Európa-bajnokságon 8. lett. Később a ma a klub vezetőedzőjeként tevékenykedő Pálinkás András, illetve Szitó Ákos, majd az ifi-Eb-első Kovács László öregbítette a Hunyadi hírnevét. Manapság pedig a ma már Szolnokon sportoló, de Szentandráson nevelkedő, ifi-Eb-aranyát még a klub színeiben szerző Bodonyi Dóra a legnagyobb büszkeségük, aki immáron háromszoros felnőtt világbajnok. A klubrangsorban tavaly a 45. helyen végeztek 160 egyesületből.

– Mindig is a családias légkör volt ránk jellemző, egykori versenyzőink is örömmel járnak vissza hozzánk – folytatta Fabó István. – Az egyesület létszáma 110 fő, ebből 35-40-en versenyeznek rendszeresen. Az elmúlt években felújítottuk a csónakházunkat, elkészült a motorcsónak-tárolónk, felszereltük a konditermünket. Nyáron sikeres kajaktábort rendeztünk 8-12 éves gyerekeknek, akik közül többen nálunk maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában