békés megye

2018.10.03. 06:45

Traffipax: az átlagsebességet fogják mérni a rendőrök az utakon

Megváltozik a traffipaxos sebességmérés a magyar utakon, ugyanis a rendőrség egy hazánkban még újnak számító rendszer (átlagsebesség-mérés) bevezetésén dolgozik jelenleg – jelentette be nemrég az InfoRadio műsorában Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes.

N.-L. V.

MTI Fotó: Sóki Tamás

A rendőrség szerint ezzel a mérési metódussal kiküszöbölhető, hogy az autósok kizárólag a traffipax környékén tartják be a sebességkorlátot, ugyanis a mérés során egy relatíve hosszabb, 3-5 kilométeres útszakaszon ellenőrzik a jármű gyorsaságát, a mérés kezdetétől a végéig megtett út és idő arányából számolja ki az átlagsebességet. A rendszer telepítésének feltétele, hogy két mérőpont között zárt rendszernek kell lennie, nem lehet parkoló vagy kereszteződés benne.

Lapunk megkereste az ORFK-t, hogy mikorra várható a rendszer bevezetése.

Tájékoztatásukból kiderült, a VÉDA-rendszert már felkészítették arra, hogy a fix telepítésű eszközök, valamint a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen, már csak az alkalmazásához szükséges megfelelő jogszabályi feltételek hiányoznak.

„A rendőrség folyamatosan értékeli és elemzi a közlekedési helyzetet, keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a hazai jogszabályi környezetnek megfelelően, a szabályosan közlekedők legkisebb mértékű zavarásával, ugyanakkor hatékonyan csökkenthető a balesetek száma és javítható a közlekedési morál” – írták.

Békés megyében egyelőre hat változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pont van, továbbá a rendőrség egyelőre húsz FámaLézer használatával végzi a dinamikus szabályszegések dokumentálását, de a VÉDA éles üzemű működésének megkezdése óta több, a bővítésére irányuló kezdeményezés érkezett a rendőrséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában