békés megye

2018.10.03. 17:20

Szerte a megyében köszöntötték a szépkorú polgárokat

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjának. Napjainkban körülbelül 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. A napot szerte a megyében megünneplik.

Hírlap-összeállítás

Kétegyházán a minap a művelődési házban rendezték meg az idősek napját. A Megyeri Kézműves Falu program keretében kiállítás nyílt és mesterségbemutatót tartott a mezőmegyei népi kézműves kör. Minigaléria is fogadta a résztvevőket a Márvány Fotóműhely tagjainak alkotásaiból. A köszöntők után fellépett a Csabai Színistúdió és a Nyíri Lajos Társastánc Egyesület.

Kondoroson szép számban összegyűltek a meghívott időskorúak a helyi önkormányzat, valamint a Kondoros és Környéke Polgári Együttműködés Egyesület szervezte ünnepségre.

Dankó Béla országgyűlési képviselő az egyesület nevében köszöntötte a vendégeket, majd Ribárszki Péter polgármester kitért arra, hogy az idősek világnapján megállva arcok, hangok, emlékek szöknek elénk, szülők, nagyszülők alakjai elevenednek meg. Fontos tudnunk azonban azt is, hogy a lepergő idő nyomán lassan mindannyian az időskor felé tartunk.

– Ám ez a folyamat ma már mégsem az emberi lét múlandóságát jelenti elsősorban – hangsúlyozta a polgármester – A mai kor embere számára az időskor egyre inkább jelenti a munka jó értelemben vett átértékelését, s csak másodsorban a pihenést. Az idősek világnapja az, melynek jelentése, jelentősége a legtöbbet változott. Míg korábban a tisztelet és a hála hangján szólítottuk meg e napon időseinket, ma a megbecsülés mellett egyre gyakrabban fordulunk hozzájuk kérdéssel, kéréssel.

A kondorosi Styevoda Mihályné a rendezvény napján ünnepelte 95. születésnapját. Öröm volt látni, hogy Marika néni milyen jókedvvel és boldogan fogadta a köszöntéseket. A polgármester kiemelte, mindig megható számára, amikor szépkorú emberrel találkozik, és különösen jó látni, hogy ilyen idős korban is milyen fizikai, szellemi egészségnek örvendenek.

Kondoroson Styevoda Mihálynét 95. születésnapja alkalmából is köszöntötte Dankó Béla (balra) és Ribárszki Péter

Az ünnepséget színesítette a szarvasi Cervinus Teátrum és a Tessedik Táncegyüttes műsora. Ezután ebéddel vendégelték meg az időseket, s alkalom nyílt kellemes beszélgetésre is.

Lőkösházán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban ma 14 órakor kezdődik az idősek napi ünnepség. Műsort adnak a helyi óvodások és általános iskolások, amit megvendégelés követ, zenél a Hidvégi Band. A rendezvény keretében megtekinthető a Bíborvég Népművészeti Alkotócsoport kiállítása. Köszöntik a falu legidősebb asszonyát, Mézes Pálnét, aki a 97. évét töltötte be, a falu legidősebb férfi polgárát, Szántó Lajost, aki 93 éves, valamint az intézmények által nyújtott szociális alapszolgáltatásokat legrégebb óta igénybe vevőket, Sípos Ferencnét és Zámbori Lászlónét.

Fiatalosak, szívük nyitott, lelkük érzékeny

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének a tagjai a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében ünnepeltek a minap. 180 szép korút köszöntött az idősek napja alkalmából Dávid Zoltán polgármester, aki ajándékkal érkezett. Erős Károly, a civilek elnöke elmondta, fiatalok lepték meg műsorral tagjaikat. Az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata az immár hagyományos idősek napi meghívását tolmácsolta 18. alkalommal az intézmény és a tanyagondnoki szolgálat látókörébe került hölgyek, urak számára. Sokan érkeztek a kistérségből is az ebéddel egybekötött programra, ahol Halustyik Éva intézményvezető bevezetőjében emlékeztetett, az életszeretet, a bölcsesség mindenkit fiatalon tart. S ha a szív érzékeny, a szellem nyitott, még sok éven át ez a fittség megtartható. Jó, ha az idősek érzik, milyen fontosak ők, ezek az együttlétek is ezt szolgálják. Fejes Róbertné, a kistérségi társulás elnöke megköszönte a résztvevők féltését, gondoskodását, fáradozását, odafigyelő szeretetét, amit az eltelt évtizedek alatt tettek családjukban, környezetükben. Dávid Zoltán polgármester ajándékaival érkezett, majd kifejtette, az ünnep fontos az életünkben, de a város a mindennapokban is odafigyel az idősekre.

Dávid Zoltán a kistérségi idősek napi összejövetelre ajándékkal érkezett. Fotó: A szerző

– Ők, akik felépítették ezt a várost, miközben összetartották a családokat, felnevelték a gyerekeket s máig teszik a dolgukat. Szükség van a tapasztalásukra, amit átadhatnak a fiataljainknak.

A városvezető megköszönte az intézmény munkatársainak is a kitartó, lelkiismeretes munkát. A közös ebéd elfogyasztása előtt a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, az evangélikus iskola diákjai adtak műsort.

Emléklap és virág

Az Idősek Világnapjához kapcsolódó programon „Újkígyós egészségügyi és szociális ellátásáért„ kitüntetést kapott nemrég Czifrák Andrásné, valamint a jubiláló házaspárokat (50, 55, 60) emléklappal és virággal köszöntötte Szebellédi Zoltán polgármester és Bánfi Erzsébet anyakönyvvezető.

Csanádapácán nótáztak, tapsoltak, jól szórakoztak a Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ meghívására azok, akik a helyi művelődési házban megrendezett idősek napját együtt töltötték a minap. Pepó Jánosné intézményvezető elmondta, 200 vendéget vártak. Sok civil is képviseltette magát. A település minden idős lakosa hivatalos volt. Az általános iskolások immár hagyományosan felléptek, műsoruk nagy tetszést aratott. A kardoskútiak színjátszói több mókás színdarabbal nevettették meg a résztvevőket. A Mezőkovácsházáról érkezett Gajdos Istvánné Pannika pedig nótázott, majd együtt fogyasztották el az önkormányzat támogatásával elkészült ebédet.

Köszöntötték a legidősebb lakókat

A mezőkovácsházi önkormányzat megvendégelte a város 65 éven felüli lakosságát. Nekik szólt Varga Gusztáv polgármesteri invitálása. A Kalocsa Rózsa Művelődési Központban az Áldás együttes népdalokkal szórakoztatta a közönséget. Köszöntötte a városvezető a legidősebb férfi és hölgy lakóit: Hanreich Gyulánét, Vindics Gábornét, Szlanyinka Ferencnét, Bagi Lajost, Belák Istvánt, Szilva Lajost, Oncsó János Istvánt.

Operett a kunágotai időseknek

Kunágotán is méltóképpen megünnepelték az Idősek Világnapját. Operett műsorral kedveskedtek mindazoknak, akik az idősek napi programra elmentek a művelődési házba. Ott Süli Ernő polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Művészek és diákok a színpadon

Medgyesegyháza önkormányzata megvendégelte kedden az időseket a világnap alkalmából. Dr. Nagy Béla polgármester elmondta, a művelődési házban köszöntötte a résztvevőket a nosztalgia délutánon, ahova a Jókai Színház művészei érkeztek műsorral. Felléptek a Medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskola diákjai, valamint a Jarina Néptánccsoport. Szerdán a civilek házában Medgyesegyháza és Bánkút Mozgáskorlátozottak Egyesületének a meglepetésműsora szórakoztatta a vendégeket. Csütörtökön a helyi idősek klubjába várják e korosztály képviselőit játékos, ügyességi vetélkedővel, zenés mulatsággal.

Táncos műsorral készülnek

Kaszaperen, a Szőlős Idősek Otthonában Kurilla-Simon Annamária intézményvezető köszöntötte a lakókat, majd a csanádapácai dalkör műsorát hallgatták az idősek, akik szívesen nosztalgiáztak a magyar nótákat hallgatva.

Orosházán a Platán Idősek Otthona az idősek napja alkalmából rendez ünnepséget csütörtökön. A nappali ellátásban dolgozó munkatársak táncosai, színjátszói is műsorral készülnek. Fellép a Magunkért-Egymásért Civil Szervezet népdalköre. Az intézmény kulturális, közösségi életben, a foglalkozásokon való aktív részvételért elismerő oklevelet adnak, valamint elismerő oklevelek kíséretében munkajutalomban részesülnek azok a lakókat, akik egész évben segítették az intézmény működését, a dolgozók napi munkavégzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában