1956-os megemlékezés

2018.10.23. 13:54

Szarvas Péter: őrizzük a szabadságot!

Békéscsabán, a Phaedra Közéleti Központban emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, az események hőseire.

P. G.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere beszédében elmondta: számunkra a történelem nem kizárólag a tankönyvek lapjairól ismert és tanulmányozott múlt csupán, hanem családi örökségként számon tartott valóság, szüleink és nagyszüleink olykor húsba vágóan fájdalmas élete, küzdelme és példája.

Fotó: Imre György

– Ahol pedig így tekintenek a múltra, ott lehet őszintén és szívből emlékezni – hangsúlyozta. – Az 1956-os magyar forradalom egész világra kiterjedő hatása elsősorban feddhetetlen erkölcsi nagyságával magyarázható. Egy kicsi, de elszánt nemzet felemelte a fejét, és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, s a következmények figyelembe vétele nélkül szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.

A polgármester ezt követően részletesen szólt a forradalom békéscsabai eseményeiről, méltatva a hősöket és mártírokat.

Kiemelte, 1956 a fiatalok forradalma volt, akik a következmények latolgatása helyett forró fejjel, de meleg szívvel cselekedtek.

 

– Nem számoltak azzal, amit a felnőttek az első perctől kezdve tudtak, hogy a hatalom bosszúja kegyetlen és könyörtelen lesz – ecsetelte. – A ma embere tovább építi az országot, de az alap egy jelentős része az 1956-os eseményeknek és hőseinek köszönhető. Ma itt mindannyian a fejlődő Magyarországon, a fejlődő Békéscsabán tiszteletünket fejezzük ki irántuk. Kövessük csabai hőseink példáját, és őrizzük a szabadságot. Ahogy 1956-ban, most is minden békéscsabai támogatására szükség van ahhoz, hogy megvalósulhassanak terveink, mert a mi felelősségünk, hogy gyermekeink, unokáink szabadon, békében és biztonságban élhessenek itt Békéscsabán. Tisztelet a hősöknek, tisztelet a magyar szabadság védelmezőinek!

Ezt követően a Békéscsabai Jókai Színház művészei és a Színitanház növendékei „Esik eső karikába…” címmel adtak ünnepi műsort. Az esemény végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait a Nagy Imre szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában