Békéscsaba

2018.10.27. 19:33

Pályaorientációs családi napot tartottak

Számos hasznos információ és az egyéni tanácsadás állt a kormányhivatal programjának középpontjában.

P. G.

Pályaorientációs családi napot szervezett a Békés Megyei Kormányhivatal szombaton a társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztály épületében, a korábbi munkaügyi központban Békéscsabán.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak közreműködésével életre hívott rendezvényen számos hasznos program, egyebek mellett egyéni tanácsadás és több tanulsággal szolgáló filmösszeállítás is várta a diákokat és szüleiket.

Fotók: Lehoczky Péter

– A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a hagyományos és hatalmas érdeklődés mellett zajló pályaválasztási vásáron kívül más lehetőségeket is biztosítsunk a fiataloknak és családjaiknak az előttük álló esélyek megismerésére – nyilatkozta lapunknak Pántya Imre.

A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, az említett nagyrendezvényen kevesebb lehetőség nyílik az egyéni tanácsadásra, illetve, hogy a szülők is részletes képet kapjanak milyen palettáról választhatnak gyermekeik. A szombati program pedig éppen ebben nyújtott támogatást az érdeklődőknek, a döntés előtt álló 7-8. osztályos, általános iskolás tanulóknak, a családoknak.

A résztvevők nyitóakkordként minden esetben kitölthettek egy pályaérdeklődési kérdőívet, amelyet magukkal vittek az egyéni tanácsadásra. Ez mind számukra, mind az érintett szakembernek támpontot jelentett, hogy a fiatalnak milyen irányban érdemes orientálódni.

A pályakeréknek köszönhetően a hiányszakmákkal is ismerkedhettek meg a diákok és szüleik, illetve ezekről a rengeteg potenciált magukban hordozó hivatásokról más módon is információkat kaphattak.

Egy egészen különleges rendezvényelem is segítette a családi nap elképzeléseinek megvalósulást. Varga Éva pszichológus és a főosztály szakembere egy filmösszeállítást készített. Olyan „mozikból” mutattak be részleteket, amelyeknek van pályaválasztási vonulatuk, és az ott látottak – ha természetesen másként is –, de a fiatalok számára is hasznosak lehetnek.

A csoportos foglalkozáson a modern technika vívmányait, így az okos telefonokat is „bevetették” egy teszt kitöltése során. A filmek között például a Good Will Hunting vagy a Boldogság nyomában egy-egy jelenete is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában