Orosháza

2018.10.05. 11:23

Eladósodástól tartanak a másként gondolkodók

Az Orosházi Lakásszövetkezet néhány lakótömbjében elkezdődött a GINOP program keretében zajló, energetikai felújítással járó kivitelezés. Volt, ahol a lakóközösségek – a szövetkezet állítása szerint – egyhangúlag támogatták, mások a kezdeti lelkesedés után visszaléptek, mások elzárkóztak.

Csete Ilona

Az Orosházi Lakásszövetkezet üzemeltetésében lévő Kazinczy, Kölcsey, Kossuth, Tass utcai ingatlanok tulajdonosainak egy része fordult szerkesztőségünkhöz. Úgy fogalmaztak, ők a másként gondolkodók.

A másként gondolkodók azt mondják, sok kérdésre keresik a választ a beruházással kapcsolatban, hiszen az ő zsebükre történik a milliárdos fejlesztés, bár a költségek fedezésére 20 évre szóló kamatmentes kölcsönt kapnak, amit majd a közös költség fizetése mellett törleszthetnek. Miért nem láthatják a házaikat érintő terveket, műszaki dokumentációkat, kivitelezői szerződéseket, a tényleges lakásokra lebontott költségeket? Miért nem tekinthetnek bele a projekt dokumentumaiba? Ez a bizalom alapja lenne – vetették fel elöljáróban.

– Tisztázzuk, ki a hitelfelvevő. A Magyar Fejlesztési Banktól kértünk állásfoglalást: az Orosházi Lakásszövetkezet veszi fel a hitelt, annak mi, valamennyien a tagjai vagyunk (akiknél nem zajlik a projekt, azok is), tehát a teljes szövetkezeti tagság felelős a kivitelezésért, a hitel visszafizetéséért. Problémának látjuk, hogy a 20 év+18 hónap türelmi időből álló futamidő sima menet lesz-e egy olyan hatalmas közösségben, mint az Orosházi Lakásszövetkezet, ahol a nemfizető lakók száma évről évre nő. Egy 2017-es adat szerint 234 lakás tulajdonosai 100 ezer forint vagy afeletti tartozással rendelkeznek. A szövetkezet kintlévősége – be nem fizetett rezsi – a tavalyi év végére elérte a 143 millió forintot, ami évről évre nő. Ha valaki nem fizeti majd, ennek a beruházásnak az újabb anyagi terhét ki vállalja magára? – fogalmazta meg a kérdések sokaságát Rácz József.

Kovács András közös képviselő, Rácz József szövetkezeti tag a levelezéseiket mutatta. A szerző felvétele.

Sérelmezte, hogy a tetemes hitelfelvételről nem született közgyűlési határozat. Nem érti, hogy miért.

– Lépcsőházi gyűlések voltak. Álláspontunk szerint törvény írja elő, hogy ilyen témában közgyűlési határozat kell. Jegyzőkönyvek sem készültek. Csupán jelenléti ívek jártak kézről kézre – mutattak egy példányt. Takács Antal és más, érintett szövetkezeti tag is a dokumentumokba való betekintés elutasítását sérelmezte. A lakásszövetkezet a bankhoz irányította őket.

– Úgy véljük, tulajdonosokként a törvény szerint jogunk van minden dokumentum megismeréséhez – kapcsolódott a beszélgetésbe a Kossuth utcai, csempés burkolattal rendelkező lakótömb egyik ingatlantulajdonosa, Kovács András közös képviselő. Elmondta, a náluk összehívott lakógyűlésen semmilyen megnyugtató információt nem kaptak.

– Csupán ötletelgetések hangzottak el a projektfelügyelet részéről. Pedig nálunk októbertől leverik a homlokzati csempét, elkezdődik a munka. Kalkulációnk szerint 200 köbméternyi csempéről van szó. Leverése nem finanszírozható ebből a hitelből, mert a GINOP program kizárólag energiamegtakarítással kapcsolatos munkákra szól. Akkor a pályázatba nem illő beavatkozásokat ki és miből teremti elő? Mennyi lesz a hitel végösszege – méltatlankodtak további ingatlantulajdonosok, Tószeczki Pálné és Kovács István.

A Kazinczy köz lépcsőházainál már felvonult a kivitelező.

– Mi, az első lépcsőház lakói, hivatalos levélben kinyilvánítottuk elzárkózásunkat még februárban. Közösségünkben nagytartozók vannak. Ennek ellenére elkezdték a munkát – háborgott egy ott élő.

A másként gondolkodók a cégbíróságnál is jelezték kifogásaikat. Feljelentést tettek a rendőrségen. Ott érdeklődésünkre elmondták: a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást. Gyanúsítottat nem hallgattak ki a válaszadás időpontjáig.

A folyamatban lévő eljárás jelenlegi szakaszában további információkkal nem tudtak szolgálni.

A lakásszövetkezet válaszolt

A generálkivitelezőt a bank hagyta jóvá, s választotta ki, a szerződéseket, a kiválasztásokat a bankkal történő elszámolásokat a generálkivitelező végzi – áll a lakásszövetkezet válaszában. Mint fogalmaztak, minden dokumentáció az ő birtokukban van. A pályázatokat lépcsőházanként adták be. Az ott lakók döntöttek a saját tulajdonuk sorsáról. A lakásokra eső felújítás összege előírás-növelő: ha nem fizeti be a tulajdonos, akkor azonnali végrehajtásra küldik. Minden tulajdonossal kötnek tartozáselismerő nyilatkozatot, ami garantálja, hogy elismeri a tartozását, másodsorban biztosítja őt arról, hogy nem változik 20 évig ez az összeg. Nincs 143 millió forint kintlevőség, ez a passzív kintlevőség. A lakásokban lakó tulajdonosok kintlevősége

98 millió, amely tartalmazza azt az összeget is, ami az előző évben elszámolási hátralékként jelentkezett. Közgyűlési határozatok voltak a feltételei a pályázat elbírálásának, ezeket részközgyűléseken tartották meg. A közös képviselők feljelentése alapján a kormányhivatal határozatban kötelezte a tulajdonosokat, hogy a csempét november 7-éig le kell verni – a hőszigeteléshez a felületet előkészítik. Erről szakvéleményt adott a kormányhivatal, a katasztrófavédelem, a szigetelőanyagokat gyártó cég. Akik nem kérik a szigetelést, azok a tulajdonosok egyszerű többségű döntéssel, írásbeli hozzájárulásuk beadásával nyilatkozhatnak erről. Azoknál a lépcsőházaknál, ahonnan beadták ezt, ott nem csinálják meg a szigetelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában