Ifjú Kócsagőr program

2018.09.11. 13:53

Tutajost és Matulát kereste a Körös–Maros Nemzeti Park

Három egyetemista vállalkozott arra, hogy kéthetes terepgyakorlatát töltse a Körös–Maros Nemzeti Parkban. A szakirányú tanulmányokat folytató diákokat ezalatt az igazgatóság egy-egy természetvédelmi őre segítette abban, hogy az Ifjú Kócsagőr program területi döntőjén sikeresen szerepeljenek. A megmérettetés során Batki Dalma, a gödöllői Szent István Egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatója bizonyult a legügyesebbnek.

Balázs Anett

A budapesti fiatal lány Motkó Béla természetvédelmi őrkerület-vezető segítségével ismerte meg a nemzeti park Kis-Sárrét részterületén folyó tevékenységet. Beszámolójával elnyerte a zsűri tetszését, így a páros utazhat a szeptember végi országos döntőre, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az Y-Triásszal és a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel karöltve 2013-ban hozta létre az Ifjú Kócsagőr programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. Ennek során a hazánkban működő nemzetipark-igazgatóságok a jelentkezők közül kiválasztják a maguk jelöltjeit, akiket a nyár során 2 hét alatt felkészítenek a versenyre.

Ezt követően a diákok a 3 napos országos döntőben prezentáció formájában mutathatják be a nemzeti parkban töltött gyakorlati időt. Az idei év legjobb párosának elismerése: Matula és Tutajos díj, és egy 5 napos szakmai tanulmányút Európa egyik nemzeti parkjába.

– Már korábban hallottam a kócsagőrprogramról. Államvizsga előtt állok, így azt gondoltam, ez most abszolút jól jön a tanulmányaimhoz. A Körös–Maros Nemzeti Parkot még egyáltalán nem ismertem, ezért jelöltem meg helyszínnek – fogalmazott Batki Dalma.

Batki Dalma a madárfészkek felkutatásában is szerepet vállalt. Beküldött fotó.

A budapesti lány elmondta, 12 éves korában, a Fertő–Hanság Nemzeti Park egyik táborában ismerkedett meg a természeti összefüggésekkel. Mondhatni, onnantól kezdve pecsételődött meg a sorsa, és határozta el, hogy bizony felnőttkorában is ezzel szeretne foglalkozni. Nagyon élvezte a fővárostól távoli természetközeli életet. A két hét alatt Biharugrán, a Bihari Madárvártán volt a szállása, ahol reggelente a fecskék csivitelésére ébredt. Az ifjú kócsagőrjelöltek kéthetes programjuk során nem csupán a választott terület történetével, növény- és állatvilágával ismerkedhettek meg, hanem a természetvédelmi őrök sokrétű munkájával is.

– Többek között volt környezeti nevelés, vagyonkezeléssel kapcsolatos dolgok. Egyik járőrözésünk alkalmával egy úttesten áthaladó mocsári teknőst helyeztünk vissza a természetes környezetébe, ez nagyon tetszett. De volt, hogy csónakkal fedezetük fel a tájegység különböző területeit – részletezte Batki Dalma.

A résztvevők terepgyakorlaton szerzett tapasztalataikat fotókkal gazdagon illusztrált, részletes naplóban foglalták össze, melyet végül diavetítéses előadás formájában tártak a zsűri elé.

– Ebben a két hétben megpróbáltuk azt az ismeretrendszert átadni, amiben mi, természetvédelmi őrök, tesszük a mindennapi dolgunkat. Ez a tájegység lehető legrészletesebb bemutatásán túl többek között magába foglalja az ökoturizmus, a terület- és élőhelykezelési feladatokat, valamint a térinformatikai eszközökkel és azok használatával járó teendőket – fejtette ki Motkó Béla.

A kócsagőrjelölt kolléga is lehet

Motkó Béla elmondta, Batki Dalma személyében nyitott, érdeklődő, fiatal lányt ismert meg, aki szakmailag már megfelelően „fertőzött”, rátermetten mozog terepen, és az eszközöket is megfelelően kezeli, így az utánpótlásra is gondolva, remek szakember válhat belőle. Hozzátette, nem kizárt, hogy épp’ a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság kötelékében helyezkedik el a diploma megszerzése után, ahogyan a kócsagőrprogram egy korábbi nyertese, Janó Gizella, aki jelenleg is a munkatársuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában