közvilágítás

2018.09.04. 19:50

Sötét utcák miatt panaszkodtak Békéscsabán

„Sötét utcák” – ezzel a címmel tettek fel augusztus 28-án, kedden egy videót a Facebook közösségi portálra, megosztva azt egy békéscsabai csoportban. A felvételen az látszik, hogy az Andrássy Gyula gimnázium környékén nincs közvilágítás, csak az intézmények, éttermek és néhány autós fénye ad némi világosságot. A leírás szerint a videót este 8 óra előtt pár perccel vették fel.

Licska Balázs

A felvételhez és a témához többen hozzászóltak, kifejtve, hogy egykor a közvilágítást a fényviszonyokhoz igazodva kapcsolták be, most viszont az órához igazítva történik meg ez tudomásuk szerint. És kellemetlen, hogy sötétben, ráadásul felhős, szmogos, ködös időben kialszanak a lámpák. Volt, aki azt írta, hogy veszélyes így autóval közlekedni a városban, hiszen nem lehet rendesen látni – például a zebrára lelépő gyalogosokat.

Szeptember elsejétől 19 óra 35 perckor gyúlnak ki a fények

A szóban forgó napon reggel 5 óra 20 perckor kapcsolták ki, és este 8 órakor kapcsolták be a közvilágítást – jelezték lapunk csütörtöki érdeklődésére hétfőn a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályán. Hozzáfűzték, hogy a rendszer jelenleg az úgynevezett közvilágítási naptár alapján működik. A fények a naptárban 10 napos ciklusokban, egész évre meghatározott be- és kikapcsolási idő szerint alszanak ki és gyúlnak fel. A központi számítógép a megadott időben jelet biztosít az adóberendezésnek, amely az egész hálózatra – több települést érintve – kapcsolási parancsot küld. Ezt érzékelik a transzformátorállomásokban elhelyezett vevőberendezések.

Fotó: L. P.

Elmondták, hogy szeptember 1-jétől a következő 10 napos ciklusban 19 óra 35 perckor kapcsolják be, illetve 5 óra 35 perckor kapcsolják ki a közvilágítást. A közvilágítási naptár egyébként korrigálja a nyári időszámításra való átállást 1 órányi csökkenéssel, valamint a téli időszámításra történő átállást 1 órányi növekedéssel.

A városüzemeltetési osztályon megosztották, hogy az alkonykapcsolós vezérlés egyelőre nincs kiépítve Békéscsabán. A Modern Városok Program keretében azonban megvalósul egy projekt – aminek részeként modern közvilágítási rendszert alakítanak ki a városban –, és megvizsgálnák, hogy van-e lehetőség kiépíteni az alkonykapcsolós vezérlést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában