békéscsaba

2018.09.04. 17:20

Ragyogó színeket, szigetelést kapnak a tízemeletesek

A Lencsési lakótelep két tízemeletesével elkezdődött egy komoly beruházási hullám, amelynek eredményeként városszerte – a Kazinczy-lakóteleptől a belvárosig – több tíz- és négy-, ötemeletes épület újul meg egy úgynevezett GINOP-os projekt részeként a következő években Békéscsabán. A lakásszövetkezet szerint a korszerűsítésekkel komfortosabbak, értékesebbek lesznek az ingatlanok.

Licska Balázs

A Lencsési út 24. szám, valamint a Lencsési út 59. szám alatti tízemeletes épületek egy-egy oldalát korszerűsítették eddig – mutatta utóbbi helyszínen a Békéscsabai Lakásszövetkezet részéről Benedek László ügyvezető és Balázs László projektmenedzser. Hozzátették, hogy a Lencsési út 59.-nél másfél hónap alatt egy 1000 négyzetméteres felülettel végzett a kivitelező, ezért rövidesen az állványok átkerülnek a tízemeletes másik oldalára.

Elmondták azt is, hogy alapesetben egy-egy tízemeletest négy-hat hónap alatt rendbe lehetne tenni, azonban a kivitelező – mint mindenki más jelenleg az építőiparban – szakemberhiánnyal küzd, ezért várhatóan a felújítás akár nyolc hónapot is igénybe vehet. Emellett az időjárás is közbeszólt, a hőségriadó idején nem lehetett dolgozni. Úgy vélik azonban: nem szabad kapkodni, inkább tartsanak tovább a munkálatok, hiszen a felújítás nem egy-két évre szól, hanem évtizedekre.

Balázs László mutatta: a Lencsési út 59. szám alatt már végeztek az épület egyik oldalának felújításával. Fotó: Imre György

Sorolták, hogy a Lencsési lakótelepen a 24. és az 59. mellett megújul a 25–27., valamint a 63. szám alatti tízemeletes, emellett a belvárosban, a Bartók Béla úton, valamint a Kazinczy-lakótelepen lévő tornyok is napirenden vannak. Ezeken túlmenően négy- és ötemeletes épületeket is korszerűsítenek, a Pásztor utcától ugyancsak a városközponton keresztül a Kazinczy-lakótelepig. Két ékszerdoboz is sorra kerül: az Andrássy út 52. szám alatti patinás épület, valamint a Kakas, azaz a 75. szám alatti.

– Az első körben 47 épület újulhat meg, azonban további társasházi közösségek is gondolkodnak a korszerűsítésben, látva az eddigi eredményeket – mondták. A beruházások egy úgynevezett ­GINOP-os projekt részeként valósulnak meg. Ennek lényege, hogy a társasházak 20 évre kamatmentes kölcsönt kapnak, a törlesztőrészleteket pedig beépítik a megnövelt közös költségekbe. Tehát ez azt jelenti, hogy nem adósítanak el senkit sem, egyetlen lakásra sem jegyeznek be jelzálogjogot.

A tízemeleteseknél, a központi fűtéses épületeknél a homlokzat mellett szigetelik a tetőt, a födémet, növelik az elektromos hálózat kapacitását, vagyis a felszállóvezetékeket bővítik – ez azoknak fontos, akik otthonukban több nagy háztartási gépet, légkondicionálót is használnak. Az egyedi fűtéses épületeknél – a Kazinczy-lakótelepen – kéményrendszert építenek ki, tehát azok, akik lecserélnék a konvektorokat radiátorokra és kazánra, engedélyeztetést követően megtehetik.

Benedek László és Balázs László elmondták, hogy a lakók egyedileg dönthetnek arról, hogy kicserélnék-e modernre az elavult nyílászáróikat, korszerűre váltanák-e az elaggott kazánokat. Ezekre szintén van lehetőség a projekten belül, vagyis a költségek fedezésére 20 évre szóló kamatmentes kölcsönt kapnak, amit majd a közös költség fizetése mellett törleszthetnek az érintettek.

– A tulajdonosok döntő többsége egyetért a beruházással, segíti a munkát, egyre kevesebb az ellenzők aránya – folytatták. Hozzátették: türelmet, megértést kérnek a lakóktól, hiszen a felújítások értük, azért zajlanak, hogy komfortosabb körülmények között, értékesebb lakásokban élhessenek, hogy a rezsi költségeken spórolhassanak. A projektmenedzsment a megkezdett beruházások épületeire egy-egy ütemtervet is készített, hogy nagyjából mikor milyen munkálatokra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában