Békéscsaba

2018.09.14. 11:32

Pizzát rendelnek a legtöbben, teret hódít az online fizetés

A rohanó világban egyre kevesebb időnk van háztartásunk vezetésére, ezzel együtt a főzésre is, ezért az utóbbi években megnövekedett az ételrendelések száma. Békés megyében is sokan választják naponta az ennivalóhoz jutás legkényelmesebb és legkönnyebb módját.

Vásári Erzsébet

Barna Mihály, a békéscsabai Speed Pizza-Burger-­Palacsintaház tulajdonosa elmondta, hogy mindennap ebédidőben 12 és 13, illetve vacsoraidőben 18 és 20 óra között rendelik tőlük a legtöbb ételt házhoz. Hozzátette, lényegében minden fajta ételből szoktak kérni, de a legtöbbet a szendvicsekből, hamburgerekből és tortillákból szállítanak ki.

Beszámolója szerint azonban a pizza- és hamburgerrendelésen túl az utóbbi években egyre gyakoribb lett vásárlóik körében az is, hogy a korábban helyben fogyasztott, úgynevezett á la carte ételeket (levesek, húsok, köretek és saláták) is otthonukba vagy munkahelyükre kérik kiszállítani.

Hétköznapokon ebédidőben legtöbbször egy, de vacsoraidőben és hétvégén nagyobb, többfős rendeléseket vesznek fel telefonon. Hozzátette, hogy ünnepekkor és városi rendezvények idején (például a Csabai Kolbászfesztivál napjain) minden esetben többet dolgoznak futárjaik, az átlag házhoz szállítási forgalmuk pedig lényegében attól függ, hogy iskolaidőszak vagy éppen szünidő van-e.

Az online vásárláshoz hasonlóan nő az online ételrendelés népszerűsége is Békés megyében. Illusztráció: Shutterstock

Gothár Gergő, a netpincer.hu munkatársa elmondta, hogy az egyéb, online szolgáltatást/vásárlási lehetőséget nyújtó szegmensekhez hasonlóan dinamikusan nő az online ételrendelés népszerűsége is. A szállítástól való félelem a vásárlók szemében csökken, a módszer egyre elfogadottabbá válik. Hozzátette, hogy a fővároson kívül a megyékben jellemzően kevésbé változatos az éttermek konyháinak típusa. Ettől függetlenül az országra is jellemző, de a megyékre hatványozottan, hogy pizzát kérnek többségben az emberek. Emellett a hamburger, a gyros és a hazai konyha, továbbá a desszert is népszerű, a palacsinta pedig örök kedvencnek mondható.

Gothár Gerő beszámolója szerint Békés megyében az ételrendelés népszerűsége településekre bontva mondhatni megegyezik a népességgel, az első három helyen ugyanis Békéscsaba, Gyula és Orosháza áll. Hozzátette, fizetőeszközként továbbra is a készpénzt választják leggyakrabban, de egyre nagyobb teret hódít az online fizetés is, mivel az jóval egyszerűbb és kényelmesebb.

Megkérdeztük: Ön szokott ételt hozatni otthonába?

Romák Ildikó: – A családommal nem szoktunk ételt rendelni, mindent otthon főzünk meg magunknak. A nagymamám viszont igen, neki az ebédjét mindennap házhoz szállítják. A munkahelyemre is magamnak főzök, és hordom az ennivalót. Gyermekkoromtól kezdve a házi koszt a kedvencem.

Kocsis Gergő Csaba: – Szüleimmel szoktunk pizzát rendelni, havonta három-négy alkalommal. Olyankor mindig szalámisat kérek, mert azt szeretem a legjobban. Emellett ritkán, családi ünnepeken rendelünk tálakat vagy beülünk étterembe. A napi ebédemet otthon fogyasztom el, édesanyám főzi meg nekem.

Balog Sándor: – Nagyon ritkán rendelünk pizzát vagy hamburgert, inkább elkészítjük otthon azt, amit meg szeretnénk enni a párommal. Mivel 14 óráig dolgozok hétköznap a munkahelyemen, ezért leggyakrabban otthon ebédelek, nem viszek és nem is rendelek magamnak oda ételt. Étterembe is keveset járok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában