békés megye

2018.09.29. 06:45

Ősszel is ad munkát a kert, a pázsitunkat is gondozzuk!

A tavaszt ősszel kell előkészíteni, mondták a régi, tapasztalt gazdák. Ez így igaz, és az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben. Ezen teendőkből nyújtunk át egy csokrot a kertben tevékenykedőknek.

Nyemcsok László

A békéscsabai kertbarátok szerint ilyenkor a veteményeskertben hozzá kell látni a kiürült ágyások kötött talajának felásásához. Arra kell törekedni, hogy minél mélyebben lazítsuk fel a talajt a gyomok irtása, a csapadékvíz tárolása és a kedvező talajállapot céljából. A hantokat nem kell elegyengetni, a téli fagyok szétomlasztják a rögöket. Hozzátették, így tanította nekik ezt Bálint gazda is.

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, ha tavaszi szedésre szeretnénk spenótot és sóskát, akkor azokat most vessük el, de télen ezeket célszerű vékony fóliával takarni.

– A szőlőt is elkezdtük szüretelni, sajnos, az időjárás nem volt kegyes hozzánk, és vidékünkön a szőlő zöme gyenge minőségű lett – mondta Hankó János. – Emiatt valószínűleg idén kevesebb bor készül, de pálinka lesz bőven, mert nagyon jó a szilvatermés.

Ne dobjuk ki a lehullott leveleket, jó lehet komposztnak is. Illusztráció: Shutterstock

A szép pázsit minden kertkedvelő ember szeme fénye. A tavasztól őszig gyakran öntözött és rendszeresen nyírt gyep sok tápanyagot használt fel. A többéves gyepek talaja megtömődött, helyenként gyomok, mohák szaporodtak el benne, és az értékes pázsitfüvek tápanyaghiányban szenvednek. Ezért most fontos feladat a talaj fellazítása. Erre a célra kiváló eszközök állnak rendelkezésre, amelyek éles kései meghasogatják a földet, kihúzzák a mohát és a gyomokat.

Ha ezt a munkát elvégeztük, trágyázzuk meg a gyepünket. Erre a legalkalmasabb az apró, érett szarvasmarhatrágya, a dúsított komposzt, illetve a gombakomposzt. Ha vegyes műtrágyát használunk, akkor arra törekedjünk, hogy négyzetméterenként 5-6 dekát szórjunk ki a frissen lenyírt gyepre. Hankó János kiemelte, a díszkertekben a nap által megégetett lombot nyugodtan vágjuk vissza a cserjéinken. Nyírjuk meg a sövényt a tél beállta előtt, hogy sűrű legyen.

Az ősz az az évszak, amikor új növényeket dugványozunk. Vegyünk 10 centiméteres dugványokat olyan fás szárú növényekből, mint a rozmaring, a babér vagy a selyemtölgy. Távolítsuk el az alsó leveleket, mártsuk a dugványokat hormonporba, majd jó minőségű virágföldet tartalmazó kis cserepekbe ültessük el őket. Tartsuk a talajt kissé nedvesen, és helyezzük a növényeket széltől és naptól védett helyre.

Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a lekaszált füvet, konyhai hulladékokat, felaprított ágacskákat, amik a sövénynyírás után maradtak, és rakjuk őket rétegesen egy komposztládába. Forgassuk át rendszeresen vasvillával, hogy a levegő átjárja, és táplálja az organizmusokat, gyorsítsa a szerves anyagok lebomlását. Ne terheljük túl a komposztot egy adott összetevővel, hanem készítsünk keveréket.

A földigiliszta a termékeny talaj jele. A komposzthoz adott szerves anyagok, például a levelek és a tehéntrágya odavonzza a földigilisztákat, így nem szükséges több gilisztát vinni a kertbe. A giliszták ellátják a talajt tápanyaggal, és járatokat fúrnak a földbe. Az ősz a rózsák szezonja, gyönyörűek ezek a virágok ebben az évszakban. Válasszuk ki a nekünk legjobban tetsző fajtát, és rendeljük meg valamelyik kertészetben.

Októberre előre tekintve

Egy kicsit előre nézve, októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya. Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában