sor a postán

2018.09.25. 19:50

Még ma is sokan csak a sárga csekkben bíznak

Bár egyre többen választják az elektronikus úton való kifizetést, mint a postai csekket, de a sárga szelvényeknek úgy látszik, még nem áldozott le az ideje. Tavaly országosan 204 millió csekket fizettek be az ügyfelek a postákon 2233 milliárd forint értékben, Békés megyében pedig 7,23 millió darabot.

Balázs Anett

A postákon befizetett csekkek darabszáma az elmúlt években csökkent ugyan, de értékben stagnált vagy kisebb növekedést mutatott. A postai csekkbefizetésnél a korábban szokásos készpénzes fizetés mellett egyre gyakoribb a bankkártya használata, utóbbi aránya folyamatosan növekszik, jelenleg a befizetések több mint 24 százaléka történik bankkártyával – derül ki a Magyar Posta közleményéből.

Azt is írják, népszerű a Magyar Posta iCsekk mobilapplikációja is, amely a csekkeken feltüntetett QR-kód telefonos beolvasásával kényelmes megoldást biztosít a csekkbefizetésre.

A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek szeretik és megszokták a sárga csekket. /Illusztráció: MTI/

Vaszkó Sándorné gyomaendrődi könyvelő tapasztalatai szerint magánszemélyeknél, jellemzően az idősebb korosztálynál, még mindig vezet a sárga csekkes befizetés, akár rezsiszámláról, akár egyéb befizetésről van szó.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek szeretik és megszokták a sárga csekket, a befizetéskor kapott szelvények számukra egyfajta bizonyítékot is jelentenek a számla rendezéséről. Mellette szól, hogy ingyenes, míg a banki utalásnak van minimális költsége. Utóbbi a fiatalabbak körében népszerű, akik számára az online fizetési mód egyszerűbb és gyorsabb is – fogalmazott Vaszkó Sándorné. Hozzátette, azonban a vállalkozások számára – a törvényi előírásoknak megfelelően – ma már szinte minden kifizetést e-bankon keresztül kezelnek.

A 18 évesnél idősebb magyarok több mint 80 százaléka szokott sárga csekkes értesítőt kapni. A megkérdezettek 42 százaléka, azaz jóval több mint hárommillió ember minden esetben ilyen fizetési értesítőt kap, összességében pedig hat és fél millió emberhez érkezik még valamilyen rendszerességgel sárga csekk – áll a Nézőpont Intézet kutatásában.

Közölték, azok közül, akik sárga csekket kapnak, ugyan a szűk többség (54 százalék) még minden esetben készpénzzel egyenlíti ki a számláját, azonban 29 százalékuk már részben nyitott a készpénzmentesség felé. 15 százalék, nagyjából egymillió ember minden alkalommal elektronikus úton fizeti be a rezsit.

Megkérdeztük: Ön hogyan rendezi a számláit?

Soós Edit: – Szerencsére a férjem az, aki ezeket intézi, de elmondhatom, hogy hozzánk már egyetlen egy sárga csekk sem érkezik, minden számlát elektronikusan egyenlítünk ki. Számunkra ez egyszerűbb és megbízhatóbb. Megússzuk a sorban állást a postán, ahol akárhány ablak van, akkor is 20 percet biztos, hogy várni kell.

Zsibrita Andrásné: – Szerintem a kisebb településeken még sokan sárga csekkel fizetnek, a nagyobb városokban a fiatalabb korosztálynál az online fizetés élvez elsőbbséget. Én vegyesen használom. Viszem magammal a csekket, és ha határidő előtt elfelejteném befizetni, akkor otthon az interneten keresztül el tudom intézni.

Forczek Győző: – Nálam az online befizetés a nyerő. Egyszerűbb, gyorsabb és sokkal kényelmesebb, hiszen bárhol vagyok, telefonról pár mozdulattal rendezhetem a számláimat. Az ismerőseim körében megoszlik, hogy ki az, aki utal, és ki fizet még mindig csekken, de elmondhatom, hogy mi hozzánk már nem jön sárga csekk.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában