Gyula

2018.09.27. 16:08

Jótékonysági futással kezdődött, majd futónagykövet lett Csíkos Dánielből

Törekvéseinek köszönhetően érezhetően megnőtt a futás iránti érdeklődés a gyulaiak körében. Az általa létrehozott Gyulai Kengyelfutók futóklub keretében több száz amatőrt mozgat meg, saját szervezésű versenyein még ennél is többen vesznek részt. A város futónagykövetével, Csíkos Dániellel beszélgettünk.

Nagy-Laczkó Viktória

– Talán nem tévedés az egyik legnépszerűbb mozgásformának nevezni a futást. Rengetegen választják hobbijuknak, a futónagykövetségig azonban kevesebben jutnak el. Mégis hogyan lesz valakiből futónagykövet?

– Az én történetem nem is olyan régen kezdődött, egész pontosan 5 és fél évvel ezelőtt. Pár kollégámmal 2013 februárjában eljátszottunk a gondolattal: mi lenne, ha részt vennénk a városunkban megrendezett májusi jótékonysági futáson. Úgy gondoltuk, jó buli lesz, s addig fel tudunk készülni a 7 km-re. Futópadon kezdem el edzeni, előbb 2,5 km-rel, majd szépen, ahogy melegedett az idő kimerészkedtem a szabadba. Gyorsan eljött a május és a verseny, ami meglepően jól sikerült, ugyanis 30:29 idővel nyolcadikként futottam be. Innentől kezdve elindultam a „lejtőn” és hamar a futás szerelmese lettem. Még abban az évben, szeptemberben futottam az első félmaratonom, ami akkor olyan soknak tűnt, hogy el se tudtam képzelni, hogy most minden héten fogok futni egyet.

Fotók: Rusznyák Csaba

– Így jutott el a címig?

– Az elmúlt évek során sok futó kollégával barátságot kötöttem, köztük két kedves nagykövet társammal, a szeghalmi Papné Somogyi Zsuzsival és a békéscsabai Tóth Lacival, akik buzdítottak és támogattak. Láttam, mit értek el a saját városukban, így elhatároztam, hogy valami hasonlót szeretnék megvalósítani Gyulán. S mivel már korábban is szerveztem közös futásokat, viszonylag hamar sikerült összehoznom egy remek csapatot. 2015 végén megalapítottam a Gyulai Kengyelfutók futóklubot, aminek ma már több mint 200 tagja van. Ezen felbuzdulva adtam be a jelentkezésemet, és 2016 januárjában Gyula város BSI (Budapesti Sport Iroda) futónagykövete lettem, amire nagyon büszke vagyok.

– Milyen feladatokat lát el futónagykövetként?

– Közös futásokat szervezek, a gyulai és környékbeli futóközösséget bővítem, illetve a mozgásformát népszerűsítem. Ezenfelül a csapattagok támogatása, a kedvezményes nevezés biztosítása a BSI rendezvényein, továbbá a versenyekre való felkészítés is a feladataim közé tartozik.

Csíkos Dániel lelkesnek, összetartónak és elszántnak látja a gyulai futóközösséget.

– Rengeteg emberrel találkozik a futóklubban, az edzéseken és a felkészítő órákon. Milyennek látja a gyulai futóközösséget?

– Erre a kérdésre három szóban tudnék válaszolni: lelkesnek, összetartónak és elszántnak. Fantasztikus kis csapat vagyunk, mindig számíthatunk egymásra. Nem teszünk egymásra megjegyzéseket, nincs irigység. Teszi mindenki a dolgát, fut és közben jól érzi magát. Mindig vidám hangulatban telnek a közös futások. Kedvesek az emberek és nyitottak az új dolgokra. Most már 3 éve vagyok a város futónagykövete és elmondhatom, büszke vagyok rá, hogy gyulai vagyok. Egyre nagyobb létszámmal büszkélkedhetünk, és ott vagyunk az ország nagyobb amatőr versenyein. S ahogy a Magna Cum Laude zenekar is megfogalmazza: „Gyula a legjobb otthon!”

– Versenyeken is szépen szerepel. Legutóbb a XX. Madzag­falvi félmaratonon győzedelmeskedett, előtte a Szabad­kígyósi Kastélyfutás félmaratoni távján sikerült elcsípnie az I. helyet abszolútban is és korcsoportban. Mi a következő nagy kihívás, amit teljesíteni szeretne?

– A következő nagyobb falat az október 7-én megrendezésre kerülő 33. SPAR Budapest Maraton, majd november közepén ismét ellátogatunk az Orosházi SOS Gyermekfaluba, adományokat viszünk Gyuláról futva, 55 kilométert fogunk megtenni.

Névjegy

Csíkos Dániel 1979-ben született Gyulán. Jelenleg a gyulai Lidlben dolgozik. A legjobb maratoni ideje 3 óra 20:25, a legjobb félmaratonija 1 óra 27,38, a leghosszabb megtett táv 61,1 km. Több visszatérő saját szervezésű rendezvénnyel büszkélkedhet (Yours Truly futás, Húsvéti Nyuszifutás, Gyula-kerülés futva vagy bringázva, Fussunk vissza az időben, Segíts, hogy segíthessünk). Nős, egy gyermek édesapja. Szabadidejét legszívesebben családjával tölti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában