Európai Mobilitási Hét

2018.09.22. 21:51

Autómentes nap: sokan cserélték az ülést nyeregre

Szombaton Európa szerte megrendezték az Autómentes Napot, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása. Európa legnagyobb közlekedési, környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb hazánkban is, idén több mint 260 település csatlakozott, köztük több Békés megyei is.

Hírlap összeállítás

Az idei kezdeményezéshez európai összehasonlításban is kiemelkedően sok, országszerte 260 település, az autómentes naphoz pedig kétszáz település csatlakozott. A nap célja egyébként a fenntartható közlekedés népszerűsítése, környezetünk védelme, és megőrzése unokáink számára. A program részeként országosan több helyszínen – köztük megyénkben is – kerékpáros reggeliket tartottak.

Nagyszénáson is reggelivel várták pénteken a gondozási központ idősek klubjánál a kerékpárral érkezőket. Nagy Attiláné intézményvezető elmondta, majd harminc bringás igazolta vissza, a kezdeményezésük sikeres. Érdemes környezetbarát járművel közlekedni.

Fotó: K. Z.

Orosházán lezárták a főteret az autómentes nap rendezvényeinek a biztosítása idejére szombaton. Aki nem volt biztos abban, hogy szabályosan felszerelt a kerékpárja, annak ingyen átvizsgálták és kapott segítséget a helyszínen.

A kardoskútiak az autómentes napjukat egészségnappal egészítették ki. A gyógyító és megelőző kezelések mellett bringás és görkorcsolyás bemutatók, ügyességi pályák is várták a résztvevőket.

Szarvason a mobilitási hét minden napjára jutott egy-egy figyelemfelhívó program. Többek között vasárnap városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívták a város lakóit, akik az Arborétum környékét varázsolták tisztává. Csütörtökön rekord közeli véradó gyűlt össze a „Bringás vért az életért’” címmel meghirdetett akción, a járási hivatal nagytermében, ahol közel százan jelentkeztek segíteni. Pénteken a Fő téren reggelivel és meleg teával várták azokat, akik autó helyett kerékpárral indultak aznap útnak. Az Autómentes Napon pedig a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete családi kerékpártúrát szervezett.

Békéscsabán szintén programelem volt a „bringás reggeli”, ahol péksüteményt és gyümölcsöt osztottak a kerékpárral közlekedőknek. De többféle családi program is várta az érdeklődőket, a környezettudatos és biztonságos közlekedés jegyében. Volt bicikli-oktatás, kvíz, rajzverseny és Tour de Tacx virtuális kerékpárverseny. Ez utóbbi a kicsik körében igen népszerűnek bizonyult, volt, aki termetéből adódóan még azt is bevállalta, hogy ülés nélkül tekeri végig a pályát, csak hogy elérje a kormányt, és így részt vehessen a versenyen. Ez egyébként egy valódi biciklin történt, amit számítógéppel kapcsoltak össze, majd a kerékpáros elé vetítették a pályát, így téve láthatóvá a környezetet, és a versenyt. A nap végére a programterv egy közel egy órás kerékpáros felvonulást és egy közös bringaemelést „írt elő” a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában