galériával

2018.09.08. 21:43

Átadták a felújított pavilont, ünnepelték a 150 éves helyi postát

A XII. Hal- és Falunapokat, a X. Szilvanapokat és a IV. Kistérségi Hagyományőrző Fesztivált rendezik ezen a hétvégén Köröstarcsán.

Papp Gábor

A három napon át tartó eseménysorozat pénteki nyitóakkordjaként adták át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert 104 millió forintos támogatás segítségével megújult ligeti pavilont. Az eseményen köszöntőt mondott Lipcsei Zoltán polgármester és Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

Ugyancsak a nyitónapon talált gazdára az Év civil szervezete elismerés, amelyet az 50 éves nyugdíjas klub érdemelt ki idén.

– A klub meghatározó községünk civil életében, igazán jó helyre került a kitüntetés – hangsúlyozta lapunknak Lipcsei Zoltán polgármester. A díjat a szervezet elnöke, Gyaraki Imre vette át. Még aznap helyi, illetve környékbeli hagyományőrző csoportok is felléptek.

A szombat hagyományosan a hal- és tájjellegű ételek főzőversenyével kezdődött a ligetben. A szokásoknak megfelelően ezúttal is számos ínyencség készült a gasztronómiai megmérettetésen. A Hunyadi utcai kakasfőzők, Nagy László és Bátori Krisztián például kakaspörköltet főzött lecsós alapon. A Liget Fish Kft. pedig egyebek mellett kacsazúzából készített pörköltet, amihez kakastaréj tészta és házi vegyes vágott savanyúság került. S persze a halételek sem hiányozhattak a palettáról, a Viktória nevű csapat stílszerűen a Körösből fogott halakból főzött halászlevet.

A programok egyébként is egymást követték, s a zenei események is színesítették a rendezvénysorozatot. Pénteken este a Palmetta lépett fel, míg szombaton mások mellett Paczuk Gabi, majd este nyolc óra után a hal- és falunapok legnagyobb sztárvendége, a Karthago lépett színpadra.

150 éves a helyi posta

A településen a köröstarcsai posta fennállásának 150. évfordulóját is ünnepelték szombaton. A jubileumon kiállítás nyílt a helyi művelődési házban. Az eseményen köszöntőt mondott Lipcsei Zoltán polgármester, aki elismerően szólt a helyi kézbesítők és postai dolgozók munkájáról. Bejelentette, hogy az önkormányzat a következő nyári szezonra klímát szereltet fel a posta épületébe az ottani szakemberek és a lakosság komfortja érdekében. A kiállítást Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában