fűtés

2018.08.30. 19:51

Többen részesülhetnek a téli rezsicsökkentésből

Legkésőbb október 15-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket azoknak, akik szeretnének támogatáshoz jutni az újabb téli rezsicsökkentés keretében. Az egyszeri, természetbeni, fűtési támogatásban azok a háztartások részesülhetnek, amelyek nem vezetékes gázzal vagy távfűtéssel gondoskodnak otthonuk melegéről.

Hírlap-összeállítás

A közelmúltban jelent meg a téli rezsicsökkentés további végrehajtásával összefüggésben megszületett kormányhatározat – fogalmazott a témával kapcsolatban megtartott csütörtöki gyulai sajtótájékoztatón Alt Norbert. A város alpolgármestere elmondta, városukban folyamatos az érdeklődés a lehetőség iránt, és a sajtótájékoztatót is az érintettek minél pontosabb tájékoztatása miatt hívták életre.

Sós Judit, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának vezetője kiemelte, az újabb téli rezsicsökkentés azokra vonatkozik, akik a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használnak. A kizárólag elektromos fűtési móddal rendelkező háztartások nem jogosultak az igénybejelentésre. A szakember kitért arra, hogy háztartásonként egy igénylés nyújtható be, mégpedig személyesen. Az érintettek egyszeri természetbeni támogatásban részesülnek. Az önkormányzatok az igénybejelentések vonatkozásában előszűrést kötelesek végezni, és ha a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítják, hogy az adott háztartásra vonatkozóan már nyújtottak be kérelmet, a további ilyen dokumentumokat nem fogadják be. Előfordulhat például, hogy valaki életvitelszerűen külterületi ingatlanban lakik, de a bejelentett lakcíme egy belterületi lakásba vagy házba szól, így ő már részesülhetett a támogatásban.

Fotó: Lehoczky Péter

Az igénylőnek az adott háztartás a bejelentett lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye kell legyen. Az igények jogszerűségét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi. Ha a vizsgálat eredményeképpen valószínűsíthető, hogy az igénybejelentő rosszhiszeműen járt el, az önkormányzatnak szabálysértési vagy – minősítő körülmény fennállása esetén – büntető eljárást kell kezdeményeznie. A települések a beérkezett igényeket október 17-ig továbbítják a Belügyminisztériumnak. A szaktárca az érintett önkormányzatok által elvégzett igényfelmérés eredményéről október 31-ig tájékoztatja a Kormányt, a szükséges források önkormányzatonkénti összegéről, ezzel egyidejűleg születik kormánydöntés. A támogatás felhasználásának részletszabályait az érintett önkormányzat részére kiadott támogatói okirat fogja szabályozni.

Alt Norbert kérdésünkre kifejtette, körülbelül 1600-an élhetnek a külterületeken Gyulán, de több helyen elérhető a vezetékes gáz. Az alpolgármester előzetesen 500-600 igénylésre számít a városban.

Fekete Ferenc, Murony polgármestere is arról tájékoztatott, hogy elkezdik az igényfelmérést.

– Külterületi ingatlanoknál és egyes belterületi házaknál nincs kiépítve a gáz. Nehéz jósolni, de vélhetően a háztartások negyede nyújthatja be az igényét községünkben – tette hozzá.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, végeztek egy előzetes felmérést a szolgáltató segítségével. E szerint a 4600 berényi ingatlanból ezret nem érintett a korábbi téli rezsicsökkentés. Ezekben a házakban vagy nincs bevezetve a gáz, vagy bekötötték ugyan, de nem használták, nem használják. Konkrét számokról természetesen csak az igények bejelentése után lehet beszélni.

Az önkormányzatok segítik a folyamatot

Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere elmondta, körülbelül négyszáz érintettel számolnak.

– Örvendetes dolognak tartom, hogy azok előtt is megnyílik a technikai lehetősége a támogatás igénybevételének, akik nem gázzal fűtenek. Az önkormányzat mindenben segíteni fogja a folyamatot – fogalmazott.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere szerint körülbelül kétszáz és háromszáz közé tehető a támogatásra jogosultak száma a településen. – A lakásszámokból és a lakásokba bekötött gázcsonkokból ítélve tudtunk kalkulálni, úgyhogy ez a szám még nem a végleges – fogalmazott.

Macsári József, Szeghalom polgármestere elmondta, jelenleg több mint kétszázan igényelték a támogatást, és maximum háromszáznál meg fog állni ez a szám. Aggodalmát is kifejtette, véleménye szerint ugyanis kérdésként merül fel, hogy miként szállítják haza az érintettek a fát.

– A városban nagyon sok idős ember el, akik nem tudják megoldani a szállítást. Van egy-két traktorunk, de azokkal csak a nagyon nagyon rászorulókat tudjuk segíteni – zárta gondolatait a polgármester.

Mindeközben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége részéről él egy kezdeményezés, hogy ne természetbeni juttatásként, hanem készpénzben kaphassák meg az érintettek a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában