áremelés

2018.08.11. 10:50

Drágább lett az euró, többe kerülhet az előre lefoglalt idei nyaralás

Sokan most szembesültek­ azzal, hogy a magasabb ­euróár miatt rá kell fizetniük az előre lefoglalt nyaralásra. Ennek oka, hogy a legtöbb utazásszervező cég csak egy bizonyos árfolyamig garantálja az utazás árát, így a gyengébb forint miatt most 4-5 százalékos emelést vezet be a legtöbb iroda.

Nagy-Laczkó Viktória

Az áremelés már az augusztus eleji utakra is vonatkozik, nem számít, hogy azt mennyi idővel előre foglalták le. Tehát, aki korábban megvásárolt egy pár hét múlva esedékes utazást, az most különbözetet is fizethet az iroda számára. Az árfolyamfelár hátteréről Fábián Márta, a Békés Tourist Utazási Iroda vezetője nyilatkozott lapunknak.

– Sok utazásszervező általánosságban 315 forintos euróárfolyamon kalkulálva hozta ki még előző év decemberben az árait. Jelenleg körülbelül 325-330 forint körüli értéken mozog az árfolyam. Bíztunk benne, hogy a forint gyengülése, a devizapiac alakulása átmeneti lesz, és konszolidálódik a helyzet. Sajnos, ma már egyértelmű, hogy egyelőre erre nem számíthatunk. Az irodák az elmúlt hónapokban igyekeztek felvállalni az árfolyamveszteséget, nem emelték meg az áraikat, azonban ez sajnos a továbbiakban már nem megoldható – árulta el az irodavezető.

Az árfolyam változása miatt akár ötszázalékos is lehet a tarifaemelés az utazási irodákban. Illusztráció: Lehoczky Péter

Az árfolyamfelár július 12-étől érvényes, mely meglévő és új utazási szerződésre vagy foglalásra is vonatkozik. Az irodavezető hangsúlyozta, a már leelőlegezett utak esetében kizárólag a hátralékot érinti az árfolyampótlék, mely 4-5 százalék körül mozog. Az utazás előtt megkötött szerződés egyébként tartalmazza, hogy egy-egy iroda meddig garantálja az adott részvételi díjat.

Az utazási szerződés szerint, ha az áremelés nem éri el a 8 százalékot, a hatályos jogszabály alapján mindenki köteles elfogadni az utazást vagy bánatpénzfizetés ellenében – mely a szerződésben foglaltak szerint a teljes összeg 10 és 80 százaléka között mozoghat – akár le is mondható a lefoglalt út. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy a 8 százalék, illetve a feletti árfolyampótlék esetén az utas kötbér megfizetése nélkül elállhat az utazástól.

A nyaraláshoz mindenki számára javasolt az utasbiztosítás megkötése. Az utazási irodák több csomagot is kínálnak, melyek betegségre, balesetre, poggyászkárra, sőt, poggyászkésésre is védelmet nyújtanak.

Az utazóknak azt is érdemes tudni, hogy július elsejétől új, szigorúbb szabályozás vonatkozik az utazási irodákra, mely sokkal erősebben védi az utazók jogait. Ez alapján az egy összegben befizetett nyaralás már nem bontható részekre. Tehát egy csomagban minősül a repülőút, a szállás és az étkezés ára. A szigorú szabályok a vagyoni biztosítékra is kiterjednek, mely mostantól csak a befizetett részvételi díjak visszatérítésére szolgál. A hazautaztatás és a kényszerű kinttartózkodás költségeinek fedezetére egy új, kötelező biztosítást kell kötni az irodáknak az utazó javára.

Megkérdeztük: befolyásolja nyaralását az árfolyamváltozás?

TORZSA ILDIKÓ: – Nemrég voltam nyaralni Németországban. Igaz, nem fizetett út volt, az egyik, évek óta külföldön élő rokonomat látogattam meg. Ettől függetlenül érezni lehetett, hogy kevesebbet ér a forint, az elmúlt évekhez képest több pénzt költöttem akár egy-egy vacsoránál, tankolásnál. Tehát nem a foglalás miatt számoltam pluszköltséggel.

LŐDI SZILVIA: – Külföldi utazásra megyünk hamarosan. Online foglaltuk le a szállást, nem irodán keresztül intéztük az ügyet. Hamar találtunk ideális apartmant, úgyhogy már ki is fizettük. Egyedül a szállás árát szoktuk nagyon megnézni, a többi költséggel csak nagyjából kalkulálunk, mert többek között az árfolyamváltozás miatt is fölösleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában