újkígyós

2018.08.23. 11:13

Átalakulóban van a hagyományos családi nevelés

Szakértők szerint átalakulóban van a hagyományos családi nevelés, folyamatosan változik a társadalmi, nevelési értékek szerepe, mely már az óvodáskorú gyermekek mindennapi életében is jelentkezik.

N.-L. V.

Ráadásul az óvodapedagógusok tapasztalatai alapján egyre kevesebb a többgenerációs együttélés, ahol a nagyszülők szeretetükkel, tapasztalataikkal segíthetik a hagyományok ápolását, megismertethetik a gyermekeket a klasszikus családi értékekkel, mint a türelem, a figyelmesség. Pedig a fiatal az életkorának megfelelően választ modellt magának, s cselekedeteit gyakran másoktól ellesett eszmék, spontán életérzések irányítják.

Balogh Lászlóné, a közös igazgatású óvodai és bölcsődei intézmény vezetője is tapasztalja a társadalmunkat érintő problémát. Ezért olyan partneri kapcsolatot próbálnak kialakítani a szülőkkel, amelyben a szülői szerepkört erősíteni tudják, s így a 3-7 éves gyermekek az életkori sajátosságuknak megfelelően tudnak fejlődni.

– Elsősorban a szülők közvetítik a gyermekeknek az értéket, értékrendet. Ezért gyermekek mellett nem követhetünk egymással ellentétes értékeket, mert előfordulhat, hogy a hitelességünket vesztve nem válhatunk követendő példává. Értékválasztásunkat nem a külső hatásoknak kellene meghatároznia, hanem a megfontolt döntésünknek, még akkor is, ha néhányan nem értenek egyet velünk – fogalmazott az intézményvezető. – A közös igazgatású óvodai és bölcsődei intézmény pedagógiai programjában kiemelt feladat és elérendő cél a hagyományok felelevenítése, átörökítése, a belső értékek megőrzése.

Programokkal teszik színesebbé a hétköznapokat. Fotó: K. Z.

Az intézményben ezért sokféle programmal próbálják színesebbé tenni az óvodai életet. A hagyományőrző események között megtalálható a Márton-nap, a Mihály-napi vásár, az adventi készülődés, illetve az óriáskoszorú-fonás és pünkösdölés a templomkertben. Ezenfelül elfelejtett mesterségeket elevenítenek fel a „Rád hagyományozom” programsorozatban.

A belső értékek erősítésére bevezették a „7 szokás” kiegészítő óvodai programot. Az óvodapedagógusok bábelőadásokat is tartanak. Szicsek Margit szakpszichológus előadás-sorozattal is szól a szülőkhöz, pedagógusokhoz Hogyan lehet jó szülőnek lenni a mai világban? címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában