traffipax

2018.08.07. 17:29

A megyében is egész héten figyelik a gyorshajtókat

Országos sebesség-ellenőrzést tart a rendőrség a héten. Az ellenőrzés célja a megengedett legnagyobb sebességet túllépő, és ezzel a közlekedésbiztonságra fokozottan veszélyt jelentő járművek vezetőinek kiszűrése.

Busi Ottó

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Műveleti Csoportja) éves terve alapján, hétfőtől vasárnapig a rendőrség ismét a megengedett sebességre vonatkozó előírások betartását ellenőrzi az ország egész területén, így megyénkben is.

Az ellenőrzések célja a balesetek megelőzése és a szemléletformálás. Fotó: Lehoczky Péter

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából kiderül, a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 60 százaléka a gyorshajtásra és az elsőbbségadás elmulasztására vezethető vissza. Megyénkben az év első félévében a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek mintegy 30 százaléka gyorshajtás miatt következett be, és közel ugyanekkora arányban az elsőbbségi szabályok megszegése miatt történt baleset.

Megyében a rendőrök az idén májusban megtartott 24 órás sebességellenőrző akció, a Speedmarathon során több mint 11 ezer járművet ellenőriztek és 76 sebességtúllépést dokumentáltak. A legnagyobb mértékű sebességtúllépést Nagygyanté és Mezőgyán között mérték, ahol egy személygépkocsi vezetője a megengedett sebességhatárt annak több mint felével lépte túl.

Az ellenőrzések célja a balesetek megelőzése és a szemléletformálás. Fontos lenne, hogy a járművezetők közül egyre többen belássák, szabályosan biztonságosabb közlekedni. Vannak olyan helyzetek, helyek – például sűrű városi forgalom, vagy lakó- pihenő övezet –, ahol egy kismértékű sebességtúllépés is fokozza a balesetveszélyt. A megengedetthez, vagy az útviszonyokhoz képest jelentősen eltúlzott sebesség pedig belterületen és külterületi utakon, autópályákon egyaránt nagyon veszélyes.

Ha a járművezetők betartják a megengedett sebességet, körültekintően közlekednek, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a veszélyhelyzetekre időben tudnak reagálni, az ütközés előtt meg tudnak állni. A balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek, rajtuk múlik, hogy elkerülnek, vagy előidéznek baleseteket – hívta fel a figyelmet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

MEGKÉRDEZTÜK: Mi a véleménye a sebesség-ellenőrzésekről?

PÜSKI LÁSZLÓ: Szerintem jók ezek az ellenőrzések. Nekem is volt már gyorshajtásom, lakott területen belül. Azóta szigorúan betartom a sebességhatárokat, hiszen a családom elől kellett elvennem azt az összeget. És azzal is egyetértek, hogy ma már nem csak a belföldi, hanem a külföldi autósokon is behajtják a büntetéseket, sokszor látni őket is száguldozni.

HRICSOVINYI TAMÁS: Jónak tartom, ha tudom, hogy van ilyen akció, akkor kifejezetten figyelek. Én úgy gondolom a közlekedésre nagyban rányomja a bélyegét az időjárás, a frontok hatása. Ennek megfelelően változhat a közlekedési morál, gondolok itt arra, hogy van amikor e miatt sokkal agresszívabbak, kevésbé toleránsak egymással az emberek, mint egyébként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában