Békéscsaba

2018.08.09. 06:50

A hőség miatt vált barnává és büdössé az Élővíz-csatorna vize

Látszólag koszossá és érezhetően büdössé vált az Élővíz-csatorna vize Békéscsabán – jelezte lapunknak több olvasó az elmúlt időszakban, érdeklődve a miértekről. A vízügyi igazgatóságnál elmondták: a nagy meleg az oka mindennek.

Licska Balázs

– Természeti folyamatok következményeként válik időnként barnává az Élővíz-csatorna vize – kezdték elöljáróban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságon, kiemelve tehát, hogy nem mesterséges, azaz ember által okozott szennyezésről van szó. Szabó János, a vízügyi igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese emlékeztetett: a Gyulán, Békéscsabán és Békésen átfolyó, komplex hasznosítású Élővíz-csatorna elsődleges feladata az, hogy elvezesse a káros vizeket és biztosítsa az öntözővizeket, ezek határozzák meg a csatorna üzemeltetésének rendjét.

A kacsákat egyáltalán nem zavarja, hogy látszólag koszossá vált a víz. /Fotó: L. P./

Hangsúlyozta: a vízügyi igazgatóság az Élővíz-csatornát megfelelően üzemelteti. Ugyanakkor a szélsőséges természeti és időjárási viszonyok – jelen esetben a kánikula, a kiemelkedően magas lég- és vízhőmérséklet – miatt előfordulhatnak olyan jelenségek, amik zavarhatják, sőt akár akadályozhatják is a csatorna hasznosítását. Ilyen az, amikor a csatorna vize időnként barnává változik. Az ezeket kiváltó, természetes eredetű, szélsőséges okokat – a tudomány mai állása szerint – nem lehet befolyásolni. Ezért ezeknek az Élővíz-csatornára gyakorolt, időnként nem kedvező hatásaival együtt kell élni, azokat el kell fogadni.

– A víz elszíneződését a felszíni vízben feldúsuló oldott szerves anyagok – főleg a nagy molekulaméretű, úgynevezett huminanyagok – okozzák – folytatta Szabó János. A huminanyagok vagy humuszanyagok a növényi anyagok lebomlása során keletkeznek, azok a termőföldben lévő, kémiailag alig jellemezhető szénvegyületek. Ezek az anyagok a felszíni vizekbe az adott vízfolyás partjáról és vízgyűjtőjéről, pontosabban ezek talajából kioldódva kerülhetnek bele. Tekintettel arra, hogy a magas hőmérséklet kedvez ezen anyagok talajból, humuszból történő kioldódásának, a jelenség – azaz az, hogy barnává válik a víz – nyáron jellemző.

A nyári, igen melegben időnként lelassulhat az Élővíz-csatorna vízmozgása, feldúsulhat a vízfolyás huminanyaga. A vizet az esetenként lehulló és intenzív esők, záporok – a bemosó hatásuk révén – további huminanyag-tartalommal dúsíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában