vízállás

2018.08.24. 17:15

A duzzasztóknak hála a megyében nem alacsony a folyók vízállása

A megye folyóin a duzzasztóknak is köszönhetően sehol nem alacsony a vízállás – értesült hírportálunk.

P. G.

Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) műszaki igazgatóhelyettese elmondta, a folyók vízállását az érkező vízhozamok határozzák meg, melyet elsődlegesen a vízgyűjtő hegyvidéki területén hullott csapadékmennyiség befolyásol. A Körösök vízállását ezen túlmentően két tényező befolyásolja: egyrészt a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) keresztül a Tiszából a Körös-völgybe átvezetett vízhozam, másrészt a duzzasztók üzeme. Az előbbin keresztül nyáron átlagosan 25 köbméter/másodperc vízhozamot vezetnek a Körös-völgybe, mely a pénteki napon 25,68 köbméter/másodperc volt.

A Körösökön négy duzzasztó, a békésszentandrási, békési, körösladányi és a gyulai található, valamint Biharugra térségében, a Sebes-Körösön egy fenékgát. Ezek a duzzasztóművek az üzemelési szabályzat alapján működnek, nyári időszakban jellemzően közel maximális duzzasztás mellett állandó vízszintet tartanak a Körösök vízrendszerében.

Duzzasztóknak két folyószakaszra nincs hatása. Egyrészt a Hármas-Körös Békésszentandrás alatti szakaszára, ahol korábban a Bökényi duzzasztó üzemelt, azonban ez a mű elavultsága következtében üzembiztonsági okokból nem működőképes. Másrészt a Sebes-Körös felső szakaszán, a Biharugrai fenékgátig a Körösladányi duzzasztó már nem érezteti hatását. Azonban itt meg kell említeni, hogy a romániai területen az országhatártól nem nagy távolságra lévő víztározók üzemeltetése következtében – naponta ingadozóan – a folyó vízállását meghatározó vízmennyiség érkezik.

Az igazgatóságnak nincs más teendője a vízállások tekintetében, mint a duzzasztók üzemeltetése, mely – mint máskor – most is folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában