TOP

2018.08.11. 16:14

60 millió forintból valósult meg a felújítás Csanádapácán

Befejeződött Csanádapácán a Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ infrastruktúrájának a fejlesztése. A 60 millió forintos beruházást a hétvégén adták át.

Cs. I.

Fotó: Cs. I.

A Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ 2002 óta működik a település központjában (az alábbi alapszolgáltatásokat nyújtja: étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek, demens betegek nappali ellátása, intézményen belüli szociális foglalkoztatás). A preventív rendszerszemléletű szociális munka keretében komplex segítséget nyújtanak a lakosság önálló életvitelének és készségének megőrzéséhez, erősítéséhez. A központ fenntartója Csanádapáca önkormányzata.

Fotó: Cs. I.

 

Az avatón Pepó Jánosné intézményvezető köszöntötte az ünneplőket, majd Oláh Kálmán polgármester elégedettségének adott hangot, jelezve, az ellátás körülményeiben bekövetkező poztív változás hat az ellátottakra, az itt dolgozókra. Az energiatakarékosság pedig a gazdaságosabb működést segíti.

Zalai Mihály, a megyegyűlés elnöke,emlékeztetett, megyénkban 28 hasonló intézmény újulhat meg. 1 milliárd 224 millió forintot költenek erre a célra. Apáca 4 TOP-os pályázata arra jó válasz, miként kell és lehet a lakosság komfortérzetén, életminőségén javítani.

A fejlesztés során új korszerű, hőszigetelő üvegezésű műanyag nyílászárók kerültek beépítésre. Az ablakok, bejárati ajtók korszerű műanyag nyílászárók hármas ütközéssel és hőszigetelő üvegezéssel készültek. A meglévő hő leadók, radiátorok cserélve lettek. Az új járófelületek beton térkővel készültek, a burkolatban, színben és felületben eltérő vezetősáv került kialakításra. Rámpa kialakítására szükség volt.

Fotó: Cs. I.

Az akadálymentes közlekedés biztosítására az építmény belső közlekedőit és tereit összefüggő csúszás és süppedésmentes padlóburkolattal látták el, a vakok és gyengén látók számára eligazodást segítő kitapintható táblák is felkerültek a frissen festett falakra. Az intézménybe való bejutás is teljes mértékben akadálymentesítve lett. Teljesen megújult belső fogadja a látogatókat. Akadálymentes és minden előírásnak megfelelő mellékhelyiségeket is kiépítettek. Megújult a fűtési rendszer és a tetőn még helyet kapott az intézmény áramellátását kiegészítő fotovoltaikus rendszer is.

A projekt eredményének hatására fenntartható és magas színvonalú önkormányzati szociális alapszolgáltatást tudnak biztosítani Csanádapáca ellátási területén élő személyek, ellátottak, ellátást igénybe venni kívánók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában