békés megye

2018.07.30. 13:51

Készül az objektív, egységes vadkárfelmérési útmutató

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését. Az útmutató alkalmazásával javulhat a földhasználók és vadgazdálkodók közötti viszony, és csökkenhet az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan növekvő tendenciát mutató vadkár.

Nagy-Laczkó Viktória

A vad túlszaporodása miatt az utóbbi két évtizedben szinte folyamatosan növekedett a térített vadkár hazánkban. Az összeg 2016-ban megközelítette a 2,7 milliárd forintot, melyből a mezőgazdasági vadkár több mint 2,5 milliárd forint országosan. Békés megye az utolsó előtti helyen szerepel 9,35 millió forintos kárértékkel. Érdekes módon viszont az erdei vadkár tekintetében a hatodik helyet foglalja el megyénk – olvasható az Országos Vadgazdálkodási Adattárban megtalálható gazdálkodási jelentésben.

A vad túlszaporodása miatt folyamatosan növekedett a térített vadkár /Illusztráció: Shutterstock/

A vadkár kérdéskörét egy 2015-ben elfogadott ­vadászati törvénymódosítás helyezi új alapokra. Ennek legfontosabb elemeként a jogszabály rögzíti: a vadállomány nemzeti értékünk és a természetes életközösségek része, megjelenése nem tekinthető rendellenességnek a mező- és erdőgazdasági területeken. Ezzel együtt az ágazati szereplőkkel, illetve az ágazat irányításában közreműködő szervezetekkel karöltve továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a vadkárok korrekt felmérésére és kezelésére.

Ezen a téren komoly előrelépést jelenthet majd a vadászati szervezetek és a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei által, már kialakítás alatt álló egységes vadkárfelmérési útmutató, mely négy pillérre épül: a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény készítésére.

Boros Ferenc Zsolt tájegységi fővadász lapunk megkeresésére elmondta, az erdei és mezőgazdasági vadkárt illetően­ a jelenleg hatályos ­jogi környezet egyértelmű módon meghatározza a vadkártérítési eljárásokban az egyes felek jogszabályi lehetőségeit, és a lefolytatandó eljárás szabályait. A legtöbb probléma és jogvita forrása azonban a vadkárfelmérést végző ágazati és igazságügyi szakértők által alkalmazott eljárások és módszerek különbözősége, annak pontos, precíz mérnöki alapokon nyugvó végrehajtása.

Ennek hiányában ugyanis, valamint az alkalmazott módszertanok közötti jelentős különbözőségéből adódóan a vadkár felmérésének végső következtetései, így a végső kárösszeg között is jelentős eltérések keletkezhetnek, amelyek vagy a földhasználó számára, vagy a vadászatra jogosult számára okozhatnak kellemetlenül magas anyagi terheket. Éppen ezért a szereplők a rövidesen elkészülő vadkárfelmérési útmutatóban egységesíteni kívánják a vadkár felmérése során alkalmazott módszereket, amely által az esetlegesen jogorvoslati eljárások száma nagy mértékben csökkenhet.

Hrabovszki János, az OMVK Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, már évek óta beszédtéma a vadásztársadalomban, hogy a vad által okozott kár megállapítása egységes legyen.

– Örökösen nagy feszültséget okoz a gazdák és a vadászok között, hogy például a mezei nyúl mekkora kárt tesz a napraforgóvetésben. A most kialakítás alatt álló apró- és nagyvadas protokoll, mely alapján el kell járnia a vadkárszakértőnek egy objektív, mindkét fél számára elfogadható rendszert hoz a történetbe – mondta el az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában