filmforgatás galériával

2018.07.15. 15:16

IV. Béla király korában játszódó filmet forgattak Pósteleken

Befejeződött a Pozsgai Zsolt drámájából, Nyári Attila rendezésében készülő, A király és a szűz című történelmi ihletésű film forgatása a napokban Pósteleken. A két főszerepet Csomós Lajos és Nádra Kitti alakítja. A térségi összefogással, a Békés­csabai Jókai Színház, az A-Team és a helyiek együttműködésével életre hívott ­alkotás utómunkálatai is elkezdődtek. A premiert várhatóan szeptemberben tartják.

Papp Gábor

Pozsgai Zsolt drámája IV. Béla király korában, a tatárjárás időszakában játszódik, de a történelmi szálak mellett a második honalapító és lánya, Anna különleges kapcsolatát is a középpontba állítja. A művet a szerző rendezése mellett óriási sikerrel mutatták be a közelmúltban Békéscsabán. A szakma és a közönség részéről érkező, egyaránt kedvező fogadtatás pedig lendületet, illetve apropót is adott Pozsgai Zsolt és Nyári Attila, az A-Team kreatív vezetője már évekkel ezelőtt megfogalmazott közös tervének, hogy együtt forgassanak filmet.

– Csapatunkat, az A-Teamet rendkívüli módon foglalkoztatta a filmforgatás. S bár hazánk távolabbi városa is felmerült lehetséges helyszínként, mindenképpen szerettük volna, ha Békés megyében rögzítjük a felvételeket – nyilatkozta lapunknak Nyári Attila. – A térségben több potenciális területet bejártunk, végül Póstelek mellett döntöttünk.

Pozsgai Zsolt ennek kapcsán elmondta, a romkastély és környéke szimbolikus jelentést kap a filmben. – A tatárjárás idején, a keleti hordák dúlásának időszakában járunk – ecsetelte. – Az épületmaradványok jelképezik mindazt, amit a keleti hordák tönkretettek, s azt is, hogy a falak még állnak. Székesfehérvárt, Esztergomot és a kriptákat – ahol több jelenet játszódik –, egyaránt Póstelek szemlélteti.

A szerző hangsúlyozta, egyértelműen jó döntésnek tartja, hogy Békés megyében vették fel a film jeleneteit.

– Ilyen mértékű térségi összefogással és akarattal nagyon ritkán találkozni – húzta alá. – A teljes stáb igyekezett mindent beletenni a forgatásba.

Kérdésünkre a rendező és a szerző kiemelte, a film ugyanazt a történetet meséli el, mint a békéscsabai ősbemutató, mégis egészen másként.

Fotók: A-TEAM

A mű – mint arról korábban írtunk – a két szereplő érzelmi viszonyát hivatott megjeleníteni, éppen ezért az alkotói gárda rengeteg közeli felvétellel dolgozott. A színpadon a nézők egyféleképpen látják a színészeket. A filmben viszont nagyobb szerepet kapnak az arcokon, a gesztusokon keresztül megmutatkozó egyéni vívódások, személyes drámák, a szemekben megcsillanó könnycseppek. A nézők impulzívabb élményt kapnak, a képiség mellett pedig más eszközök, így a zene is emeli majd a hangulati elemeket, miközben természetes módon bizonyos színházi eszközök kimaradtak az alkotásból.

– A színészi játék egészen kiemelkedő, ami nagyon sokat tesz hozzá a dráma és a humor fokozásához – tette hozzá Pozsgai Zsolt, aki végig jelen volt és hasznos instrukciókat adott a forgatás során. Az országosan és nemzetközileg elismert szerző-rendező immáron a nyolcadik színházi darabja megfilmesítésén dolgozik, Csomós Lajos, Nádra Kitti, Nyári Attila és az A-Team számára ez volt az első játékfilmforgatás.

Angol kópia is készül majd a filmből

Az utómunkálatok szinte a helyszíni forgatással egy időben elkezdődtek, és a tervek szerint nyár közepére be is fejeződnek. A király és a szűz című filmet először várhatóan szeptemberben a Békéscsabai Jókai Színházban mutatják majd be, de úgy tűnik­, hogy országos televízióban szintén láthatják a nézők. Pozsgai Zsolt elárulta, egy angol fesztiválkópia elkészítésében is gondolkodnak, hiszen nemzetközi szinten jelentős az igény a történelmi ihletésű drámák iránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában